L'anunci del ministre de Cultura, Méndez de Vigo, de fer complir la sentència judicial i ordenar el trasllat de les obres de Sixena conservades al Museu de Lleida fins a l'Aragó va despertar ahir una allau de reaccions, com la del coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, que va dir a Lleida que la decisió «no té res a veure amb l'aplicació del 155» a Catalunya, sinó amb el compliment de les resolucions judicials.

Per la seva part, el grup parlamentari del PDeCAT va demanar la compareixença urgent del ministre Méndez de Vigo al Senat per «donar explicacions», va explicar Joan Bagué.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va considerar del tot «imprudent» el trasllat. Mentrestant, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va acusar el PSC de ser «còmplice» de l'ordre del Govern espanyol per traslladar les obres a Osca, ja que va donar suport al 155. El candidat del PPC, Xavier García Albiol, va admetre que no li ha agradat la decisió del ministre de Cultura.

De l'altra banda, el Bisbat de Barbastre-Montsó va demanar al ministre que aprofiti el 155 per traslladar a l'Aragó també altres obres d'art que es troben a Catalunya.