L'Assemblea General Extraordinària de Caixa Girona, celebrada ahir al vespre va aprovar la modificació dels seus estatuts per adaptar-se al decret de la Generlitat que regula la composició i el funcionament dels òrgans de govern de les caixes d'estalvi catalanes. Amb la modificació -avançada per Diari de Girona- el pes dels ajuntaments en l'assemblea de l'entitat creix en detriment dels consells comarcals.

El president de Caixa Girona, Arcadi Calzada, va aprofitar la seva intervenció en l'assemblea per fer una àmplia exposició relativa a la situació financera de l'entitat, de la qual en va destacar "la bona marxa, la solidesa i la liquiditat",

Calzada va explicar que l'activitat bancària recorrent es desenvolupa favorablement, així com també el creixement del nivell d'activitat i va fer un comentari especial en relació a la bona disposició de liquiditat, així com dels recursos propis que han de permetre afrontar el futur amb garanties. En aquesta línia, va assegurar que "Caixa Girona està fent un esforç important de dotacions per reforçar al màxim la fortalesa de l'Entitat".

En un moment en què des de diferents àmbits es parla sobre la fusió de caixes d'estalvis, Calzada va reafirmar "la posició d'independència de Caixa Girona, que ha estat sempre bandera indiscutible de l'entitat". Al mateix temps va fer una anàlisi general de la situació i va reflexionar sobre la "profunda crisi" que ens afecta, amb la confiança de que "les mesures que cal prendre ens han de permetre afrontar el futur amb les màximes garanties".

De la seva banda, el director general de Caixa Girona, Jordi Blanch, va exposar davant l'Assemblea General, l'evolució de l'entitat dins del mercat financer en els darrers mesos pel que fa al balanç i compte de resultats, així com la situació actual respecte a les principals magnituds. Blanch va destacar "el creixement positiu experimentat pels diferents marges del compte de resultats a tancament del tercer trimestre d'enguany, i l'augment del volum d'activitat registrat tant pel que fa a la inversió creditícia com als recursos gestionats".

Jordi Blanch va ressaltar "la bona posició de liquidesa que presenta l'entitat, un 9,8% del seu balanç, que permet mantenir el ritme de concessió creditícia per a empreses i particulars". Tanmateix, es va referir al conjunt de mesures implantades per Caixa Girona en els darrers mesos de cares a ajudar a les economies domèstiques amb dificultats i destinades a "fer front al pagament dels seus crèdits, per adaptar les condicions de les operacions a les seves necessitats i no veure's innecessàriament perjudicades".

Modificació dels estatuts

A continuació, seguint l'ordre del dia, es va procedir a aprovar la modificació dels articles dels estatuts que feien referència a modificar la composició de l'Assemblea. Així doncs, es van fixar els percentatges de consellers generals a designar per consells comarcals que, seguint la normativa, han de tenir ara una presència inferior passant a Caixa Girona dels 12 als 8 consellers, el que significa un 35 % del total de representants, el percentatge màxim que preveu actualment la llei.

La resta de places destinades a les corporacions locals es reserven als ajuntaments, que passaran de 12 a 16 representants. Seguint el reglament de la llei de Caixes d'Estalvi Catalanes es reservaran tres llocs a l'assemblea general per aquells municipis que tenen més oficines, en aquest cas dos representants seran de l'ajuntament de Girona i un de Barcelona, la resta (13) es designaran per un sorteig en el qual hi estaran representats tots els municipis en funció del nombre d'oficines.

L'assemblea extraordinària de Caixa Girona va fixar també el còmput d'antiguitat i el saldo mínim que han de tenir els consellers per a ser compromissaris, així com el règim d'incompatibilitats dels consellers generals. També va aprovar l'elecció dels consellers generals en representació dels impositors, va atorgar al Consell d'Administració la convocatòria de les eleccions del consellers generals en representació del personal; i va regular, entre d'altres, la proposta de candidatures al consell d'administració.