Les vendes de cotxes a particulars van tancar el mes de juliol en positiu, amb un lleuger creixement del 0,36% a les comarques gironines. Gràcies als ajuts del Pla 2000E, els concessionaris gironins van matricular 1.129 unitats venudes, davant de les 1.125 del juliol de l'any passat. Malgrat aquesta dada, el mercat total (la suma de particulars, empreses i llogadors) a la demarcació, va caure el juliol un 10,6%, a causa sobretot del mal comportament del canal d'empreses i llogadors, que es van contraure un 37% i un 42%, respectivament. D'aquesta manera, el mes passat es van vendre a Girona 1.407 cotxes, mentre que fa un any es va arribar als 1.574. En l'acumulat dels primers set mesos de l'any les vendes cauen un 33,59%.

Per Faconauto -patronal dels concessionaris- el millor indicador de com està el mercat correspon al canal de particulars, ja que està reflectint la demanda real dels compradors. Els rent a car responen a interessos d'empreses llogadores, que fan operacions de buy-back que donen com a resultat cotxes seminous que, moltes vegades, es venen fins i tot fora d'Espanya. El canal d'empreses, per part seva, segueix caient perquè les marques ja no estan en disposició de pressionar els concessionaris per fer automatriculacions, com passava fa uns mesos.

Millor en el conjunt de l'Estat

Tot i la recuperació del mercat de particulars a Girona, l'evolució encara és millor en el conjunt de l'Estat, on van pujar un 16,7% el mes de juliol, tot i que sumant les matriculacions d'empreses i companyies llogadores, el descens de vendes (-10,9%) és similar al de les comarques gironines.

El president de l'Associació Nacional de Venedors de Vehicles a Motor, Reparació i Recanvis (Ganvam), Juan Antonio Sánchez Torres, va sol·licitar ahir al Govern que ampliï la dotació pressupostària del Pla 2000E o que posi en marxa noves mesures "que mantinguin viu el sector" davant la imminent finalització d'aquest programa.

Sánchez Torres va assenyalar que les xifres de vendes d'automòbils a particulars durant el mes passat "són encoratjadores", encara que va indicar que hi ha una "incertesa general" entre els venedors davant la pròxima finalització d'aquest pla.

Cotxes menys contaminants

D'altra banda, Faconauto va destacar que aquest Pla està incentivant l'adquisició per part dels conductors d'automòbils amb unes emissions més reduïdes. D'aquesta forma, la venda de cotxes amb emissions d'entre 0 i 120 grams de CO2 per quilòmetre va créixer un 54% a Girona el juliol.