La immobiliària Finques 3 Cases ha instat el concurs necessari de creditors de la promotora Akasvayu, que ha estat admès a tràmit pel jutjat mercantil número 3 de Barcelona, segons van confirmar fonts de la companyia, que reclama un milió d'euros a Akasvayu.

Segons avançava ahir La Vanguardia, Finques 3 Cases reclama a Akasvayu 900.000 euros per l'incompliment d'un contracte de comercialització en exclusiva d'habitatges, xifra amb la qual va guanyar una demanda en primera instància, i que amb els interessos i costes arriba a 1,1 milions. Aquesta és la quantitat reconeguda per un jutjat per un incompliment de contracte, si bé la sentència es troba recorreguda, ja que 3 Cases entén que la xifra hauria de ser superior.

L'advocat de Finques 3 Cases, Modest Sala, del bufet LegalBarcelona, va explicar que el contracte, que tenia vigència durant quatre anys (2005-2008), preveia que la immobiliària comercialitzés totes les promocions d'Akasvayu a Espanya i a Andorra, xifra que rondava els 4.000 habitatges segons les previsions, i que el contracte xifrava en un mínim de 1.075.

No obstant això, Akasvayu només va lliurar 121 habitatges i quatre locals, segons Sala, que va afegir que la petició de concurs per a Akasvayu respon a la voluntat d'evitar que la banca es reparteixi la promotora sense tenir en compte els altres creditors.

Si el concurs surt endavant, el jutge pot anul·lar els acords de l'empresa dels últims anys que consideri perjudicials per als creditors. Entre ells figuren pactes d'Akasvayu amb caixes catalanes per reduir deute l'any 2009, que van portar que la promotora es quedés sense actius immobiliaris, i que es van adjudicar les entitats financeres.

Entre elles destacaven Caixa Penedès i Caixa Laietana, que es van adjudicar promocions a Sant Just Desvern, Vic, Celrà i Palafrugell.

Akasvayu, que va irrompre en el mercat en plena bombolla immobiliària i amb un model de negoci basat en l'endeutament, està avui desmantellada, suma un deute d'uns 100 milions i no disposa de domicili social. Liderada per Josep Amat -el seu antic soci Josep Obiol se'n va desvincular al cap de poc temps- va ser coneguda pel seu patrocini i posterior control del CB Girona.