La tendència dels preus a Girona sembla moure's en els extrems. Quan l'any passat l'IPC se situava en taxes negatives, Girona era de les demarcacions que més van notar la caiguda de la inflació -va arribar a una taxa negativa del 2%-. Un cop ha tornat el camí del creixement, els gironins som els ciutadans de l'Estat que més hem notat la pujada de preus en termes interanuals. En els últimes dotze mesos, han augmentat una mitjana de l'1,4%, que a Espanya només supera l'1,7% registrat a la ciutat autònoma de Melilla. No obstant, durant el febrer l'efecte de les rebaixes i el manteniment del preu dels carburants han fet que l'IPC gironí no experimenti variacions. Tant a nivell català com en el conjunt de l'Estat els preus van caure un 0,2%.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el descens dels preus al febrer a Catalunya s'ha degut al manteniment dels preus del carburant i a la disminució dels de vestit i calçat, en un 2,2% com a efecte de les rebaixes d'hivern, així com dels aliments i begudes no alcohòliques, que han baixat un 0,7%.

També han tingut pujades, tot i que discretes, els preus d'hotels, cafès i restaurants, que han crescut tres dècimes, i els de l'habitatge, que han avançat dues dècimes. Tot i això, el grup d'oci i cultura s'ha reduït mig punt percentual i els preus de les comunicacions han reculat una dècima.

Reaccions

CCOO va assenyalar que el fet que l'índex de preus de consum (IPC) de febrer retrocedeixi i se situï en un 0,8% de taxa interanual indica la feblesa de la recuperació econòmica. CCOO entén que és urgent que es prenguin mesures per reactivar l'economia, com facilitar el finançament a les empreses, reactivar la demanda o assegurar els recursos suficients a les persones.

Segons el sindicat la inflació estructural, la que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, es manté, de manera que s'evidencia que també hi ha un estancament del consum.

De la seva banda, des de la patronal Pimec van valorar que negativament que l'augment de preus no es correspongui amb unes expectatives de recuperació econòmica.

En aquest sentit, van explicar que els principals augments de preus s'observen en segments regulats (energia, transport públic...), en els que hi ha hagut augments en la seva fiscalitat, i en els que depenen del petroli.

D'altra banda, la patronal apunta que "la manca diferencial respecte als preus del conjunt de la Unió Monetària ens priva de ?guanys de competitivitat per aquesta via".