Ni el Banc d'Espanya ni el Departament d'Economia s'han pronunciat expressament sobre el pla de negoci que Caixa Girona va presentar-los a principis del mes d'abril un cop trencat el procés de fusió amb les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu.

Ho va explicar ahir el president de Caixa Girona, Manel Serra, en una entrevista a Ràdio Girona, on va reiterar que totes les vies resten obertes, des de mantenir-se independents a participar en un nou procés de fusió.

"Si la voluntat de Caixa Girona és dedicar-se al seu territori i a les seves empreses, la seva dimensió ja és adequada pel servei que està prestant. Si té altres intencions, d'un abast territorial més important, serà convenient un procés d'integració amb altres entitats; però la dimensió per ella mateixa no determina res".

Serra va explicar que el pla de negoci -que "no de viabilitat"- preveu diferents escenaris de futur en funció de l'evolució de l'economia. Entre les possibilitats de capitalitzar l'entitat va citar la venda de la cartera d'assegurances o la venda de la xarxa d'oficines per seguir-hi com a llogaters. Es tracta de la fórmula "sale & lease back" que ja han aplicat moltes entitats i que a l'Estat va iniciar el Santander.

Pel que fa a les suposades pressions del Departament d'Economia d'instar a la fusió de les caixes catalanes que han quedat fora dels procesos d'integració (Girona, Laietana i Penedès) va assegurar tenir-ne només coneixement per la premsa.

La Generalitat vol fusions

Precisament ahir, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal (va tenir Manel Serra de regidor quan era alcalde de Girona) es va referir als processos de fusions de caixes. Segons el conseller, la millor manera de preservar el model actual de caixes és que "les que operen i tenen seu social a Catalunya participin en els diferents mecanismes de reforç del sistema financer" que ha decidit el Banc d'Espanya.