"Molt negre". Així veu el futur de la construcció el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Girona. Segons destaca aquest organisme en un comunicat, molts dels treballadors expulsats d'aquest sector "són difícilment reciclables" en altres àmbits ja que "molt d'ells tenen escassa formació". D'aquesta manera preveu que l'elevada taxa d'atur en aquest sector, que actualment afecta 11.338 persones a les comarques de Girona, trigarà molts anys a desaparèixer.

Aquest col·legi professional apunta que l'actual situació econòmica tampoc contribuirà a millorar l'evolució del mercat de l'habitatge a Girona ja que les dades de l'atur i del producte interior brut no són favorables. Pel que fa a la variació del PIB català, recorda que l'any 2008 va ser del 0,2%. El 2009 es va registrar una caiguda del -4%, mentre que al primer trimestre del 2010 la davallada va ser del -1,4% i en el segon del -0,4%.

Compra-venda d'habitatges

El Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Girona també destaca que el mercat de lloguer continua a l'alça, passant de 9.167 habitatges disponibles el 2009 a 2.431 en el primer trimestre de 2010, csoa que suposa un increment anual del 15,8%. Segons dades del Departament d'Habitatge de la Generalitat, el lloguer mitjà continua baixant i passa de 633 euros al mes de mitjana durant el quart trimestre del 2009 a 599 euros el primer trimestre del 2010. Això representa una caiguda interanual del 5,1%.

Els enginyers de camins apunten que la política immobiliària dels últims anys ha estat una de les principals causes de l'actual crisi del sector. "Les polítiques fiscals favorables a la compra d'habitatges i la posterior baixada de tipus d'interès hipotecaris van fer atractiu considerar la compra d'habitatges com una inversió interessant i rendible", explica aquest col·legi professional en una nota.

"Actualment la regla d'or que establia que l'habitatge sempre es revaloritzaria s'ha trencat (...) deixant un ampli estoc d'edificis d'obra nova en venda i molts professionals del sector a l'atur", conclou.