La cancellera alemanya, Angela Merkel, vol que s'unifiqui l'edat de jubilació i les vacances en els diferents països de la Unió Europea (UE), entre els quals Espanya, en vista de les grans diferències que hi ha. La cancellera va criticar les jubilacions anticipades i els períodes de vacances en alguns països en un acte de la Unió Cristianodemòcrata (CDU). Des del Govern espanyol, es van limitar a rebutjar una "convergència estricta" en aquestes qüestions.

No es tracta només de no endeutar-se més, "sinó que en països com Grècia, Espanya, Portugal no es puguin produir jubilacions abans que a Alemanya" i "que tots s'esforcin una mica d'igual manera, això és important". "No podem tenir una divisa (comuna) i que uns tinguin moltes vacances i d'altres molt poques. A la llarga això no funciona", va dir Merkel.

Alemanya està prolongant l'edat de jubilació de mica en mica de 65 a 67 anys i la legislació estableix en aquest país unes vacances anuals mínimes per als treballadors de 20 dies laborables a l'any.

Va afegir que "no podem ser simplement solidaris i dir que aquests països poden seguir actuant com fins ara. Sí, Alemanya ajuda, però Alemanya només ajuda si els altres s'esforcen. I això cal demostrar-ho".

Després de subratllar que l'euro continua sent una moneda estable, la canceller va comentar finalment que "la veritat és també que si no estem alerta en el futur això pot ser d'una altra manera. I per això tots els Estats han d'atenir-se que la base de la nostra actuació ha de ser una administració sòlida".

Reaccions

El secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, va assegurar que l'homogeneïtzació dels mercats laborals a Europa "és important", però això no hauria de significar una "convergència estricta" en matèria d'horaris i jubilació.

En roda de premsa per valorar les dades de Comptabilitat Nacional corresponents al primer trimestre publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Campa va recalcar que el Govern és partidari de reforçar la integració institucional europea en diferents àrees econòmiques, ja que la "sortida de la crisi és més Europa".

L'oposició alemanya també va carregar contra Merkel, a qui va qualificar de populista, Sigmar Gabriel, president del Partit Socialdemòcrata (SPD), la principal força de l'oposició, va declarar que la cap de l'Executiu federal prefereix "el populisme" als "arguments reals", en atiar amb les seves paraules un "ressentiment antieuropeu". El líder socialdemòcrata va instar Merkel a "assumir la responsabilitat d'Europa en el seu conjunt" i li va recordar que el programa d'ajustos grec "no té precedents" a la UE.

Pèro a on més van coure el s comentaris de Merkel, va ser a Portugal. En un dia que l'oposició va considerar "tràgic" per la pujada rècord de la desocupació a Portugal, situada ara en el 12,4 %, els partits marxistes del Parlament i el principal sindicat van acusar a la cancellera de pretendre imposar la seva visió del món i empobrir encara més la població lusitana.

El secretari general del Partit Comunista, Jerónimo de Sousa, va criticar Merkel per no haver comparat els salaris que reben els treballadors d'Alemanya i els de Portugal, quatre o cinc vegades inferiors. Francisco Louç, líder d'un altre partit marxista, el Bloc d'Esquerra, va denunciar les paraules de la cancellera com una altra mostra dels intents dels conservadors europeus per "transformar els drets socials en un mal a combatre".