L'Associació d'Empresaris Agraris de Lleida (Asaja) denuncia que el consumidor està pagant per la fruita de pinyol i pepita entre 7 i 12 vegades més que el que percep el pagès. Aquestes dades es desprenen d'un estudi que Asaja està fent des del mes de juny en què revisa els preus de la fruita a les petites, mitjanes i grans superfícies comercials de Lleida i rodalies. Aquest estudi constata que les grans superfícies de capital no espanyol tendeixen a aplicar preus de venda dispars amb la realitat del sector. En canvi, asseguren, "a les fruiteries de tota la vida o comerços petits el preu de venda és admissible amb les liquidacions que rep el pagès".

En el cas, per exemple, de la poma golden, el pagès rep entre 0,12 i 0,18 euros per quilo, mentre que el consumidor en paga al supermercat 1,59 euros. Amb les peres conference passa el mateix. Mentre el pagès cobra 0,27 euros el quilo, el consumidor en paga 1,80. I amb les nectarines, el pagès rep 0,10 cèntims el quilo mentre que les grans superfícies comercials les venen a 1,30 euros.

Aquest abús, segons Roqué, és "escandalós" i més, si es té en compte, explica, que no hi ha excessius gastos de distribució ni transport ja que "és fruita que es cull a Lleida i es ven a Lleida".

Asaja demana a l'administració que adapti doncs "mesures urgents d'obligatorietat d'eficàcia del famós observatori de preus" per acabar amb aquesta situació "d'inflació desmesurada des de la producció fins a la bossa del consumidor".

Roqué també recorda que el sector agrari encara arrossega els efectes de la falsa crisi del cogombre que ha provocat que països com ara Alemanya, França o Rússia comprin menys fruita a l'estat espanyol o a un preu més baix i que, per tant, hi hagi excedent de producció que en el cas de la fruita de pinyol, és "especialment preocupant" ja que no es pot conservar massa temps perquè s'ha de consumir ràpid.

Pere Roqué ha demanat al secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, que dimarts assistirà a una reunió a Brussel•les a nivell europeu per tractar la crisi dels productes agraris espanyols, que "busqui solucions per salvar com a mínim els costos de producció perquè el pagès ara està perdent diners". Roqué també demanara que l'administració treballi perquè els productes catalans i de la resta de l'Estat s'obrin a nous mercats.