L'Audiència Nacional ha condemnat a Caja Madrid Borsa a pagar 12,2 milions d'euros més interessos en concepte de responsable civil subsidiària per la seva implicació en el cas "Gescartera", en comptes dels 88 milions acordats inicialment, d'acord amb un acte del tribunal.

La secció quarta de la sala Penal de l'Audiència Nacional ha adoptat aquesta resolució després d'examinar un informe efectuat l'any passat per pèrits del Banc d'Espanya, en el qual establien aquesta quantitat en concepte de responsabilitat civil, i de rebre les al·legacions a aquest presentades pels afectats de Gescartera.

L'Audiència Nacional ha establert que la societat de valors de Caja Madrid haurà de consignar en el termini de vuit dies des de la notificació de l'acte, que té data de 9 de gener passat, 15,9 milions d'euros en concepte de principal i d'interessos de la responsabilitat civil.

El "cas Gescartera" va sorgir el juny de 2001 quan la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va intervenir l'agència de valors "Gescartera Dinero" i va detectar un forat patrimonial d'uns 100 milions d'euros.

El termini mitjà de cobrament de les empreses als proveïdors del sector privat va ser de 98 dies el 2011, mentre que en el públic va ser de 162, fet que suposa en els dos casos un augment de cinc dies, segons un estudi de la Plataforma multisectorial contra la morositat (PMcM). Per elaborar l'informe, PMcM ha comptat amb l'opinió de més de 950 empreses associades a aquesta organització, de les quals el 94,4 % eren pimes o autònoms, que han participat en una enquesta entre setembre i novembre de 2011.

De les esmentades empreses, el 63,2 % té actualment contractes o acords comercials amb clients que els exigeixen terminis de pagament superiors als 85 dies que estableix la llei de Morositat.

Per això, el portaveu de PMcM, Antonio Cañete, va demanar "valentia" a les empreses per reclamar els impagats i va posar a la seva disposició la comissió jurídica d'aquesta plataforma per a qui necessiti assessorament a l'hora d'emprendre accions legals.

En aquest sentit, ha recordat que la llei redueix els terminis de pagament de les Administracions a proveïdors a 40 dies i els d'empreses a 75.