Si l'estabilitat laboral és un dels indicadors de qualitat en l'ocupació, el balanç de 2011 a les comarques gironines no pot ser positiu. Segons dades del dapartament d'Empresa i Ocupació, el nombre de contractes indefinits signats a la demarcació l'any passat va caure un 8% en relació a les dades de 2010. Tot i que el nombre de contractes total només registra un lleuger descens del 0,9%, el 87% de la contractació segueix essent eventual.

La incertesa econòmica i la rigidesa del mercat laboral també condiciona moltes contractacions, apunta la patronal, que confia que la reforma laboral que està a punt de tirar endavant el govern de Mariano Rajoy incentivi la contractació, especialment la indefinida.

Segons dades del departament d'Empresa, fa només dos anys, el nombre de contractes temporals que es firmaven eren del 82%, i en ple boom immobiliari va caure per sota el 80%.

Tot i que Girona registra els nivells de contractació temporal més elevats dels últims anys, continua essent la demarcació catalana on la contractació indefinida té més pes, amb un 12,92%, dos punt per sobre la mitjana catalana.

Per comarques, destaquen l'Alt i el Baix Empordà, on el 15% i el 14,5% dels contractes firmats van ser indefinit. En el conjunt de Catalunya, només la Segarra (19,8%), té una taxa més positiva. A l'extrem contrari trobem el Pla de l'Estany (8,77% de contractació indefinida).

En tot el 2011, a Girona es van firmar 188.159 contractes, 638 menys que l'any anterior.

La majoria de les modalitats contractuals s'han reduït, però destaca el cas del contracte de foment de la contractació indefinida (-64%), de l'indefinit per a minusvàlids (-32,1%), el contracte temporal de relleu (-31%), i l'eventual per substitució de prejubilats (-33,6%).

Territorialment, Lleida és la demarcació on més va disminuir la contractació l'any passat (-2,71%), seguit de Barcelona (-2,14%) i Girona (-0,34%). Per la seva part, Tarragona va registrar un lleuger increment de la contractació (+0,98%).

La proporció de contractes indefinits a Catalunya l'any passat va ser del 10,89 per cent, molt per sobre la mitjana estatal (7,69%), només superada per Madrid (13,59%). Les comunitats autònomes amb més temporalitat són Andalusia i Extremadura, on els contractes indefinits no arriben al 4% del total.