Girona compta amb un estoc de 16.000 habitatges nous pendents de vendre, fet que suposa un 3,1% del seu parc immobiliari, la mateixa quantiat i proporció que ara fa dos anys. Són dades incloses en un estudi fet públic ahir per CatalunyaCaixa, que situa Barcelona (2,2%) i Lleida (2,5%), com les demarcacions amb menor excés d'habitatge nou pendent de venda dins el total, mentre que Tarragona va mostrar el valor més elevat (4,9%). La mitjana catalana se situa en el 2,8%, per sota la del conjunt de l'Estat (3,2%).

Segons l'informe, les principals àrees urbanes catalanes amb un major estoc relatiu d'habitatge nou pendent de venda se situen en l'extrem sud (àrea de Tortosa), centre (Vic i Manresa) i nord-est (Figueres) i a la segona corona metropolitana de Barcelona, mentre que els menors excedents es troben a l'àrea més pròxima a la capital catalana.

En el conjunt de l'Estat, les existències d'habitatges sense vendre a Espanya s'han estancat en 818.000 unitats, a dades de setembre de 2011, "un estoc que no té perspectives de reduir-se", va alertar el director de la unitat immobiliària de CatalunyaCaixa, Eduard Mendiluce.

L'economista Josep Oliver, que ha col·laborat en l'elaboració de l'estudi, va valorar que la previsió demogràfica fins al 2015 preveu que "baixarà la creació de noves famílies i per tant hi haurà una rebaixa de la demanda potencial".

Un país de propietaris

"Espanya és el país del món amb més propietaris, el 84% de les famílies espanyoles, i només el 16% viu de lloguer", va manifestar Oliver, que es va pronunciar a favor de copiar el model francès de promoció fiscal per a propietaris particulars perquè afavoriria l'emancipació dels joves fomentant el lloguer.

Si la demanda es manté, la reducció d'existències d'habitatges només serà de 20.000 unitats a l'any d'aquí al 2015, però no serà suficient per rebaixar les existències, va explicar Oliver..

Per Josep Oliver, l'esperança es troba en els 5,7 milions de joves que viuen amb les seves famílies, que suposen el 53% dels joves d'entre 16 i 34 anys, dels quals 2,8 milions treballen i ingressen un sou. Però segons l'estudi, només una petita part d'aquests joves podria pagar un lloguer (600.000 joves), els que, segons l'estudi de CatalunyaCaixa, podrien formar 561.000 noves famílies emancipades d'aquí al 2015, que podrien fer que la demanda de noves llars arribés a un milió, la qual cosa doblaria la demanda d'habitatge.