El sector de la construcció ha passat de ser el motor econòmic al més afectat per la crisi. Són moltes les constructores que busquen a l'exterior una sortida que permeti donar viabilitat a la seva activitat. Una d'elles és la gironina Obycall, una de les 16 constructores que formen la societat Gerca, liderada per Teyco, i que s'ha format per operar a Algèria.

Segons avançava ahir el diari econòmic Expansión, Gerca (Grup d'Empreses de Rehabilitació de Catalunya-Algèria) està a punt d'iniciar l'execució de dos projectes valorats en 22 milions d'euros.

Un d'ells és la rehabilitació de lamesquita de Katchawa, i l'altra la recuperació de la ciutadella, ambdues situades a Alger, la capital del país.

Aquests projectes tenen una durada d'un any i mig i inclouen la creació d'una escola d'oficis que permeti formar treballadors locals en la rehabilitació.

Segons Expansión, la previsió de Gerca és que s'hagin de de traslladar fins a Alger un centenar de treballadors de les empreses catalanes.

Tot i que el contracte és per a dues obres, i l'empresa està a l'expectativa dels problemes jurídics i fiscals que pot trobar en aquesta iniciativa, esperen aconseguir nous contractes en els propers mesos. De fet, el Govern té un ambiciós pla per rehabilitar el centre històric de la capital, al qual abocarà 450 milions d'euros.

Obycall és l'única de les setze empreses que formen Gerca amb seu a les comarques gironines. Al marge de Teyco (106 milions d'euros de facturació al 2010) i Constructora de Calaf (53,2 milions d'euros de volum de negoci), la resta de participants en el projecte tenen volums més modestos.

Obycall, fundada l'any 1973, està dirigida per la segona generació de la família Lloret. Treballa tant per al sector públic com el privat, en obra nova, restauració, conservació i recuperació de nuclis antics, façanes catalogades i edificis en general. A més, manté una intensa activitat en treballs de canalització i connexió amb la xarxa pública d'aigua, gas, electricitat i comunicacions.