El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va anunciar ahir que el Govern agilitarà l'obertura de petits establiments comercials a través d'una llei que implicarà que els permisos puguin demanar-se una vegada ja posat en marxa el negoci.

"No suposa cap rebaixa dels requisits, ni es minva cap funció d'ajuntaments o comunitats autònomes. Es tracta que en comptes de demanar els papers i permisos a priori es pugui obrir el negoci i que posteriorment es posin a disposició de les administracions públiques", va aclarir De Guindos a la premsa després de la Comissió d'Economia del Congrés.

A més, De Guindos va recalcar que "els petits comerciants no tenen accés al crèdit quan més ho necessiten" i és per això que espromourà una línia ICO per al sector. Amb aquest mateix objectiu, va afegir, el Govern vol impulsar la unitat de mercat, perquè qualsevol producte es pugui comercialitzar de la mateixa manera a tot Espanya. Això, va afegir, no vol dir en absolut que es es vulguin envair competències, segons va aclarir al diputat de PNB Pedro Azpiazu. Per De Guindos, resulta també fonamental el suport a la internacionalització de les pimes espanyoles, un objectiu per al que es reorientaran programes de formació i s'optimitzaran al màxim les facilitats.

Satisfacció dels comerciants

La Confederació Espanyola de Comerç (CEC), que representa a uns 450.000 petits i mitjans comerciants, va manifestar la seva satisfacció per les mesures orientades a l'obertura de línies de crèdit per al sector i a l'eliminació de traves administratives.

"L'absència de finançament és el que està portant a la desesperació a les empreses d'aquest país; és el que està asfixiant al nostre sector", va dir el president de la CEC, Manuel García.

D'altra banda, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va destacar que Catalunya ja s'ha avançat, amb les seves recents lleis òmnibus, que preveuen que les "autoritzacions prèvies passin a ser substituïdes per una comunicació responsable". Si el Govern espanyol planteja això mateix, va dir Homs, la Generalitat no només "comparteix la filosofia" sinó que a més ja ha aplicat una mesura en aquest sentit.