Barcelona i la seva àrea metropolitana són un gran pol d'atracció de talent. Com a mínim, això és el que es desprèn d'un informe d'infoenpleo.com i Adecco. Girona, amb prop del 10% de la força laboral del país, concentra només el 5,6% de l'ocupació qualificada de Catalunya.

Catalunya va generar el 19,89% de l'oferta total d'ocupació qualificada a Espanya durant l'any 2011, segons l'informe, essent la segona comunitat autònoma del rànquing estatal, només superada per Madrid, que va sumar el 20,9% de l'oferta total generada a Espanya.

Per sectors, el sector industrial se situa com la primera força generadora d'ocupació en la comunitat, amb el 5,5% del total, seguit de la consultoria (4,86%) i la informàtica (4,84%).

Respecte a les àrees funcionals, la comercial manté el primer lloc de la classificació, amb pràcticament quatre de cada deu llocs de treball oferts, molt per davant de producció (13,2%) i serveis generals (12,4%). En la demanda de titulats, les que més ofertes reben són Administració i Direcció d'Empreses, amb un 6,9%, Enginyer Informàtic, amb un 6,1%, i Enginyer Industrial, amb pràcticament el 6%.

El 80% de les ofertes d'ocupació qualificades requereix titulació universitària, però només un 14% dels demandants inscrits en els Serveis Públics d'Ocupació la té, la qual cosa posa de manifest un "important desajust" que requereix dotar de més formació als aturats, en paraules de la secretària d'Estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo.