Uns 2.000 gironins van sortir ahir al migdia al carrer en la manifestació convocada pels sindicats majoritaris amb motiu del Primer de Maig. El rècord d'aturats a la demarcació -l'última EPA els situa per sobre els 100.000 per primer cop en la història-, els efectes de la reforma laboral i les retallades en serveis bàsics van aplegar quatre vegades més de manifestants que ara fa un any en el Dia del Treball més reivindicatiu els últims anys.

Sota el lema "S'ho volen carregar tot!", treballadors, aturats, representants sindicals, polítics de formacions d'esquerres i col·lectius d'immigrants o d'afectats per la hipoteca, van recórrer durant més d'una hora els carrers del centre de Girona ahir al migdia. A la tarda, unes 300 persones van participar en la manifestació alternativa convocada per la CGT, Endavant (OSAN) i l'Assemblea Popular, amb el lema "Contra la dictadura de la banca i la patronal. Repartim el treball i la riquesa".

Els sindicats CCOO i UGT asseguren que aquest Primer de Maig "és el més dur" dels darrers 25 anys, perquè s'hi arriba amb els "drets trinxats" i amb unes mesures que només carreguen damunt la massa salarial els plats trencats de la crisi. Per això tots dos secretaris generals, Bartomeu Compte i Dolors Bassa, van fer una crida a la mobilització per oposar-se a les mesures que fan retrocedir Catalunya "quatre dècades enrere".

"Resistiré les retallades del PP", "Fa falta ja una altra vaga general" o "Menys borbó, més salut i educació" van ser alguns dels crits que els manifestants van corejar a l'uníson. La marxa estava plagada de cartells on es denunciava la situació actual i, després de la pancarta que l'encapçalava, unes manifestants vestides de rigorós dol portaven un taüt de cartró on es llegia la data 10/02/2012, dia en què va entrar en vigor la reforma laboral.

Els manifestants van enfilar l'avinguda de Jaume I i, des d'aquí, es van dirigir a la plaça del Vi a través de l'avinguda Sant Francesc, la plaça Catalunya i el pont de Pedra. La protesta va congregar tant sindicats com entitats, partits polítics i ciutadans. Entre les pancartes, hi havia per exemple les dels membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Per part dels partits polítics, i sostenint una senyera, hi van ser representants del PSC, ICV i ERC. Entre d'altres, els diputats al Congrés Teresa Jordà i Àlex Sáez, l'ecosocialista Joan Boada o els socialistes Pia Bosch i Juli Fernández.

Les "sagnies" de la crisi

Un cop a la plaça del Vi, els secretaris generals de CCOO i la UGT de les comarques gironines van criticar les "sagnies" de la crisi i el fet que es vulgui fer pagar als treballadors els plats trencats de la situació actual.

Per al secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, aquest és el Primer de Maig "més reivindicatiu" dels darrers 25 anys, perquè s'hi arriba amb els "drets trinxats" i unes xifres d'atur històric a la demarcació, on ja se superen els 100.00 desocupats. "Ens trobem en un clar període d'involució democràtica, on els Governs actuen com a mercenaris de l'austeritat i ens condemnen a una recessió permament", va criticar Compte.

Per al secretari general, la reforma laboral és l'exemple més sagnant d'aquesta situació. "Cal impulsar ja polítiques de creixement", va clamar Bartomeu Compte. El secretari general també va criticar que la postvaga general "s'estigui gestionant des d'Interior, i no des de Treball" i va reclamar l'alliberament dels empresonats durant el 29 de març a Barcelona.

De ciutadans, a súbdits

De la seva banda, la secretària general de la UGT a la demarcació, Dolors Bassa, va criticar tant la Generalitat com l'Estat "per improvisar i afeblir Catalunya amb la seva obsessió pel dèficit". Bassa va assegurar que, ara, cada divendres es viu "amb l'ai al cor" davant el temor que s'anunciïn més retallades des de Madrid.

"A les comarques gironines, un de cada tres treballadors en edat laboral no té feina", va ressaltar la secretària general de la UGT. "I davant això, no hi ha respostes econòmiques a la crisi, sinó mesures polítiques i ideològiques de la dreta més pura", va afegir. I va assegurar: "Ens volen convertir de ciutadans a súbdits, com en ple segle XIX, i això no ho permetrem!".

Bassa va fer una crida a estendre la mesura de no pagar els peatges a tota la resta d'àmbits (com ara el transport) i va fer una crida a la mobilització social. "S'ho volen carregar tot; ja fa 25 anys que sortim al carrer per aquest Primer de Maig, i avui és un dels dies més complicats", va assegurar.

Els dirigents dels partits d'esquerra catalans van reclamar al Govern espanyol i al català que emprenguin polítiques de creixement, i no només d'austeritat, per lluitar contra la crisi, durant la seva participació en la manifestació central del Primer de Maig a Barcelona.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va insistir en l'excepcionalitat de la cita d'ahir per arribar aquest u de maig en un moment en què, segons la seva opinió, "més s'han trepitjat els drets laborals i més s'han retallat els serveis públics".

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va recordar que els catalans són els que paguen "més impostos del món" i que, per tant, "no necessiten lliçons d'austeritat de ningú i menys de governs espanyols irresponsables". Per al secretari d'ICV, Joan Herrera, el dia d'ahir va ser la millor oportunitat per rebutjar tant la reforma laboral com les retallades en els serveis bàsics, com sanitat i educació.