El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va expressar ahir la seva confiança que no hi hagi més expropiacions d'empreses espanyoles a Llatinoamèrica i va respectar l'opció de la sobirania energètica sempre que hi hagi un preu just.

Margallo, en roda de premsa al costat del seu homòleg uruguaià, Luis Almagro, es va referir d'aquesta forma a l'expropiació de YPF per les autoritats argentines i a la de la filial espanyola a Bolívia de Red Eléctrica (REE).

El ministre va insistir que no es poden fer comparacions entre els dos casos perquè des del primer moment les autoritats bolivianes van avançar la seva intenció de pagar una compensació, fet que no ha ocorregut en el cas de les argentines.

"Són dos fenòmens que no tenen absolutament res a veure", va reiterar abans d'explicar que encara que l'opció de la sobirania energètica no sembla que s'adapti gaire al segle XXI, ell la respecta si es fa per procediments legals, hi ha una solució negociada i existeix una compensació.

Una compensació que va dir que li va garantir de manera immediata el seu homòleg bolivià, David Choquehuanca, en les converses que va mantenir amb ell dimarts, dia que es va fer pública la decisió sobre la filial de Xarxa Elèctrica Espanyola

"Si aquesta fos la solució de Cristina Kirchner, seria perfectament acceptable", va assenyalar.

En ser preguntat per la possibilitat que hi hagi més expropiacions d'empreses espanyoles a Llatinoamèrica, va assenyalar que no fa futurologia, però va dir esperar que no es repeteixin casos com aquests perquè "seria dolent per a les empreses espanyoles i molt dolent per al país que ho fes".

Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) va eludir valorar l'expropiació per part del Govern de Bolívia de la firma Transportadora d'Electricitat (TDE) a Red Eléctrica al considerar-la un assumpte bilateral. "És un assumpte entre Espanya i Bolívia", va declarar l'FMI.