El president del Consell general de Cooperatives Mondragon, José Maria Aldecoa, va exigir que es deixin de buscar culpables de la crisi econòmica i que s´assumeixi que la responsabilitat per reactivar l´economia està en el que pot fer «un mateix». Aldecoa va assegurar a més que el futur de les empreses és la internacionalització pel que fa a les inversions i a la recerca de nous mercats i la flexibilitat pel que fa a la gestió del personal.

El responsable màxim de la corporació cooperativa basca més gran va participar ahir en la quarta conferència del cicle «Idees noves pel futur» que organitza Tribuna de Girona amb participació dela Caixa, Ràdio Girona i Diari de Girona. Amb uns actius de 33.000 milions d´euros mantinguts el 2009 i el 2010 i al voltant de 83.000 llocs de treball a tot el món, es tracta d´un gran entramat empresarial que s´estén a diferents països del món. Entre algunes de les marques conegudes es troba els electrodomèstics Fagor o les bicicletes Orbea, així com les financeres Caja Laboral o Lagun Aro. A més també disposen de centres de formació, equip d´enginyeria, empreses d´impressió o manteniment i fabricació d´ascensors.

El president del Grup Mondragon, José Maria Aldecoa, va recordar els orígens del grup Mondragon als anys 50 i va recordar que el naixement i creixement de les empreses es va fer partint de la idea que els beneficis s´havien d´invertir en crear més llocs de treball. Per això es va fundar Caja Laboral, per «crear noves cooperatives».

Després de passar la seva història, en la qual va destacar el paper de la recerca de la qualitat als anys 80 i el procés d´internacionalització als anys 90, Aldecoa va posar de relleu que en la situació de crisi actual calia plantejar-se quins eren els reptes immediats. El directiu de les cooperatives basques va destacar la necessitat de tenir «confiança en el model de negoci, el rigor en la gestió i l´actitud positiva i proactiva». En aquest sentit, va remarcar que «cal assumir que la profunditat de la crisi ens obliga a assumir cadascú la pròpia responsabilitat». I va afegir que «ningú ho solucionarà per nosaltres». Va advertir que «hi haurà vencedors i vençuts després de la crisi» i per això va «apel·lar a ser més innovadors».

Les persones, el valor

Aldecoa va explicar que per mantenir el model del Grup Mondragon ha estat important tenir en compte les persones i el seu valor. Les cooperatives de la corporació van haver de contenir les inversions i reduir els estocs. Per reduir els estocs van haver de deixar de produir en alguns casos i fer que «alguns treballadors anessin a casa». Entre 2008 i 2009, la Copperativa va perdre 5.000 treballadors i en l´actualitat calculen que ja han recuperat 1.700 llocs de treball.

Pel que fa a la gestió dels llocs de treball, el representant del Grup Mondragon va assegurar que en alguns casos s´han hagut de fer trasllat a altres empreses de les que el treballador no era cooperativista, amb l´objectiu d´evitar l´atur. La flexibilitat laboral pactada amb els treballadors ha estat clau «siguent honestos i posant les cartes sobre la taula», va afirmar Aldecoa. Així han garantit «el dret al treball contemplant les 1.700 hores anuals en el seu conjunt i acceptant que hi pugui haver desplaçaments de fins a 50 quilòmetres». El president de Mondragon va afirmar que «el treball i el capital han entès que el dret al treball és un desig dels dos».

Pel que fa a mirar al futur, Aldecoa va plantejar que cal anar a buscar les exportacions cap a països emergents i obrir també la cartera de negocis. El Grup Mondragon ha anunciat que buscarà invertir en el sector de l´energia i també en salut i la gent gran.