El 8,5% de la població adulta gironina ha realitzat alguna activitat de creació o llançament d´una empresa durant els últims 42 mesos. Aquesta taxa d´activitat emprenedora (TEA, per les seves sigles en anglès), a les comarques gironines se situa gairebé dos punts per sobre de la mitjana catalana, que és del 6,8%, supera en més de tres punts la taxa espanyola, que se situa en el 5,31% i es manté per sobre la taxa europea, que és del 7,55%. Són les dades que conclou el darrer estudi Global Enterpreneurship Monitor (GEM) que avalua les dades de l'any 2011.

Tot i l'entorn d'activitat econòmica a la baixa, l'estudi constata una clara millora de la taxa d'activitat emprenedora entre 2010 i 2011. A les comarques gironines, aquesta taxa s'ha duplicat en només un any, mentre que en el conjunt català l'increment supera el 35%.

Les dades de l'informe GEM -la seva versió definitiva es presentarà demà a Barcelona- implica que més de 30.000 gironins i 334.000 catalans estaven en fase inicial de creació d'una empresa l'any 2011. Si s'analitza tot el procés empresarial, un de cada quatre adults (25,57%) tenia la intenció de crear, l'estava creant o ja dirigia la seva pròpia empresa. Això representa un augment interanual a Catalunya del 17,10% respecte a la dada del 2010.

L'informe també posa de manifest que a Catalunya el 78,53% de les persones emprenedores han creat el seu negoci per oportunitat i un 19,2% per necessitat, que tot i que ha crescut continua sent una de les taxes més baixes d'Europa.

L'informe apunta que Catalunya ha tornat a recuperar el flux positiu i la creació d'empreses supera de nou els abandonaments empresarials. Segons el GEM, el 2011 per cada emprenedor que va tancar la seva empresa hi havia 1,57 emprenedors novells (empreses que han iniciat operacions en el darrer any).

Pel que fa al perfil de les persones emprenedores catalanes, l'estudi indica que correspon al d'un home d'uns 39 anys i amb estudis superiors. En aquest sentit, el nivell educatiu dels emprenedors catalans ha anat millorant en els darrers cinc anys i aquest perfil de persones se senten cada cop més atretes cap a una carrera emprenedora. L'estudi apunta que el 66,3% dels emprenedors inicials van declarar que havien acabat els seus estudis postsecundaris l'any 2011 mentre que el 2006 aquest percentatge era del 52,9%.

Pel que fa a l'emprenedoria femenina també ha crescut la taxa respecte al 2010 fins a situar-se en el 5,43%, tot i que encara està lluny de la masculina (8,18%). Les dones només representen un de quatre empresaris novells, el que segons l'estudi significa que les dones catalanes s'enfronten a determinades dificultats al moment d'iniciar les seves empreses i acomplir els seus projectes emprenedors que fan que la velocitat d'entrada en el circuit emprenedor sigui més lent en comparació amb els homes.

Falta de finançament

Com a conseqüència de les restriccions financeres, el capital inicial necessari per crear una empresa mostra un clar descens l'any 2011. D'aquesta maenra, segon l'estudi GEM, els emprenedors catalans naixents van aportar una mitjana de 35.196 euros en forma de capital llavor mentre que en el 2010 aquesta aportació superava els 40.000 euros. Pel que fa al capital mitjà aportat pels inversors informals per iniciatives de creació d'empresa l'any passat va ser de 41.552 euros.

Els joves emprenedors són els més afectats per aquesta situació i les seves empreses neixen amb una inversió significativament inferior respecte a les empreses dels empresaris no joves.