El preu de l'habitatge continua a la baixa i cada cop amb més força. El primer trimestre de l'any els preus van caure fins a un 14,6% en relació el mateix període del 2011, segons les últimes dades de l'Índex de Preus de l'Habitatge que publica l'Institut d'Estadística Espanyol. És la dissetena baixada consecutiva dels preus dels pisos i la contracció interanual més elevada que registra el sector des que va començar la crisi econòmica el 2008. Catalunya fa tres mesos que registra caigudes de preus superiors al 10%, igual com va passar entre l'últim trimestre del 2008 i el tercer del 2009. Al conjunt de l'Estat, els preus de l'habitatge cauen un 11,2%, també la més baixa des que es va començar a recollir la dada el 2007.

L'obra nova cau un 18%

La caiguda anual és del 14,6% en general a Catalunya, però s'agreuja encara més en el cas de l'habitatge nou, en què els preus descendeixen un 18% el primer trimestre en relació a l'any passat. Ja el trimestre anterior, l'últim del 2011, els preus de l'obra nova queien un 13,3%, gairebé el doble del que ho feien tres mesos abans.

També en aquest cas, la magnitud de la davallada dels preus dels pisos nous és la més alta, amb diferència, a la registrada el 2009, durant la primera recessió de la crisi, en què els preus van caure entre un 10 i un 11% entre el segon i el quart trimestre.

Els pisos de segona mà cauen un 13,6%

Respecte els pisos de segona mà, aquests frenen lleugerament la tendència a la baixa i cauen un 13,6%, un punt menys que al desembre (14,8%). En aquest cas, els pisos de segona mà estan encara a tres punts del rècord que van registrar el primer trimestre del 2009, quan els preus van registrar una caiguda de 16,4%.

Així, malgrat que l'obra nova va resistir millor la caiguda de preus al començament la crisi immobiliària -els pisos nous acumulen 15 mesos consecutiu de baixades mentre que els pisos de segona mà n'acumulen tres més, 18- ara són els més perjudicats.

Un estudi recent de CatalunyaCaixa estima que l'estoc d'habitatges d'obra nova sense vendre arriba als 106.900 pisos a Catalunya, i als 818.000 al conjunt de l'Estat. I que lluny de reduir-se encara augmentarà fins els 131.100 habitatges a Catalunya de cara al 2015.

A l'Estat els preus cauen un 11,2%

Al conjunt de l'Estat els preus conjunts dels pisos cauen un 11,2% en un any, també la dada més baixa que registra l'Institut Nacional d'Estadística (INE) des que va començar a la recollir la sèrie el 2007. En aquest cas però, són els preus dels pisos de segona mà els que més cauen, malgrat frenar la tendència a la baixa. En aquest cas els preus cauen el primer trimestre un 13,3% davant el descens del 13,7% que computaven el trimestre anterior.

Pel que fa en canvi l'obra nova, aquesta s'abarateix menys però agafa més empenta. Axó el primer trimestre els preus van caure un 11,8% en relació a fa un any, tres punts més que el desembre passat quan l'índex de preus queia un 8,5%.

La taxa anual dels preus dels pisos el primer trimestre del 2012 és negativa a totes les comunitats autònomes de l'Estat com ja va passar al llarg del 2011.