Els desnonaments d'habitatges i locals s'han disparat durant el primer trimestre d'aquest any a la província de Girona. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en els tres primers mesos de 2012 s'han produït a la demarcació un total de 774 desallortjaments forçosos per la via judicial, és a dir, més de vuit cada dia.

L'increment dels desnonaments també s'ha disparat en el conjunt d'Espanya.

La coordinadora de la Plata?for?ma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau,va explicar ahir que, segons les dades sobre execucions hipotecàries i llançaments del primer trimestre d'aquest any, en el primer trimestre d'aquest any s'han produït a Espanya un total de 46.559 desallotjaments forçosos per la via judicial, és a dir, 517 al dia.

Segons Colau, aquest any destaca "de forma alarmant" l'apartat dels llançaments (terme tècnic per nomenar els desallotjaments forçosos d'habitatges i locals).

Així, les dades de llançaments realitzats pels serveis comuns de notificacions i embargaments, el primer trimestre de 2012 va marcar un nou registre històric amb 18.424 llançaments, i el nombre total des de 2008 ja puja a 185.140.

Colau assegura que, no obstant això, "aquestes xifres no reflecteixen una imatge completa del total de desallotjaments que es realitzen a l'Estat espanyol perquè fins ara no s'havien comptabilitzat els llançaments ordenats per jutjats de primera instància en les localitats en les quals no existeixen els serveis comuns de notificacions". Al comptabilitzar-se aquests desnonaments, "el resultat és escandalós", segons Colau, ja que només en el primer trimestre els llançaments que fins ara no es comptabilitzaven són molt superiors als comuns: 28.135.

En el primer trimestre d'aquest any s'han iniciat a Catalunya 4.993 execucions hipotecàries, més de 55 diàries, de les que 3.060 corresponen a la província de Barcelona, 868 a Tarragona, 774 a Girona i 291 a Lleida.