L'economia de la zona euro i de tota la UE estan de nou a la porta de la recessió després de contraure's un 0,2 % en el segon trimestre, segons les xifres publicades ahir per Eurostat, l'oficina estadística comunitària. "No especularé sobre el que pugui ocórrer en el tercer trimestre. Una recessió mai és una bona notícia, però (les dades del segon trimestre) estan en línia amb el que esperàvem", va dir el portaveu comunitari Ryan Heath en la roda de premsa diària. En termes interanuals, el PIB de l'eurozona va caure un 0,4 % en el segon trimestre i el de la UE un 0,2 %.

Aquestes xifres negatives es produeixen malgrat la resistència que mostren Alemanya, que va créixer un 0,3 %, Àustria (0,2 %) i Holanda (0,2 %), així com els països bàltics i del nord. La majoria d'economistes havia pronosticat que Alemanya creixeria un 0,2 %, després de sobrestimar el llast que suposa per a la seva economia l'empitjorament en el conjunt de l'eurozona.El ministre d'Economia, Philipp Rösler, va afirmar que la dada es troba dins de les seves previsions i va apuntar com a causes de l'alentiment "els difícils entorns de les economies europea i global". L'economia espanyola va patir un retrocés del 0,4 % en el segon trimestre de 2012 i un 1 % si es compara l'evolució del PIB amb el mateix període de l'any anterior. Heath va recalcar que tampoc la dada d'Espanya havia sorprès a la Comissió Europea i va descartar un impacte de les mesures d'ajust i reformes aprovades pel Govern de Mariano Rajoy.

El retrocés de l'economia europea entre abril i juny es deu al fet que almenys vuit dels països de la UE es troben en recessió, entre ells algunes de les majors de l'euro, com la italiana, l'espanyola, i una altra tan important a la UE com la del Regne Unit, el PIB de la qual es va contraure un 0,7 % i porta ja tres trimestres negatius.

Dels països rescatats, estan en recessió Grècia -tot i que Eurostat encara no disposa de la dada al tancament del segon trimestre, les autoritats hel·lenes han informat d'una caiguda del 6,2 % interanual- i Portugal, a falta de conèixer les dades d'Irlanda. El portaveu comunitari va recordar que a Grècia hi va haver un "estancament polític" que "òbviament va impactar en les xifres". També Xipre, que ha demanat un rescat complet, encadena quatre trimestres consecutius en negatiu i registra en el segon trimestre una caiguda del 0,8 % del seu PIB.

La valoració

El creixement a França es va mantenir estancat per tercer trimestre consecutiu. El ministre francès d'Economia, Pierre Moscovici va reconèixer que les xifres del segon trimestre "no són excel·lents". Moscovici, en una entrevista a l'emissora de ràdio Europe 1, va reafirmar el seu objectiu de creixement del 0,3 % per al conjunt de 2012 i va dir esperar que el tercer i quart trimestre siguin "més positius". Sorprèn la dada de Finlàndia. L'economia d'aquest país va retrocedir un 1 % entre abril i juny, després d'avançar un 0,8 % en el primer trimestre. El millor resultat el va registrar Suècia, que tira de l'economia europea amb un creixement de l'1,4 %. Per la seva banda, Romania va aconseguir sortir de la recessió a l'obtenir un lleuger creixement del 0,5 % entre abril i juny, front a la caiguda del 0,1 % i del 0,2 % en els trimestres anteriors.

L'economia letona també va progressar, al créixer el seu PIB un 1 %, de la mateixa manera que l'eslovaca, que va avançar un 0,7 %. Bèlgica es va contraure un 0,6%.