El pla de lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social durant el període 2012-2013-que ha posat en marxa el Govern central des del mes d'abril passat- està aconseguint aflorar empreses fictícies i treballadors que cobraven indegudament prestacions o subsidis del Servei Públic d'Ocupació Estatal (l'antic INEM) després de posar el focus d'atenció en els principals sectors d'activitat amb l'economia submergida. Segons asseguren fonts de la Inspecció de Treball, negocis relacionats amb l'hostaleria, els sectors manufacturers (sobretot calçat i tèxtil-confecció), així com l'agricultura, acaparen gran part de les actuacions realitzades per aquests funcionaris del Ministeri de Treball. També la construcció, encara que en menor mesura per la punxada de la bombolla immobiliària, escapa del frau laboral.

Catalunya va ser l'any passat la tercera autonomia amb més inspeccions de treball -61.288-. En total, es van comptabilitzar 6.712 infraccions i 13,9 milions d'euros en imports de sancions.

"El 70% de les visites realitzades acaben en expedient d'infracció per possible frau al tresor de l'Estat", reconeix un inspector de Treball després d'assegurar que la crisi dispara les anomalies entre el personal afectat per Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO), tant d'extinció com de suspensió o reducció de jornada laboral. Els resultats del pla de xoc contra el frau en el cobrament de prestacions i subsidis d'INEM no ha deixat de créixer, ja que fins al mes d'agost passat, segons el Ministeri d'Ocupació, es van realitzar un total de 13.444 actuacions que van permetre detectar 4.260 infraccions en companyies de tot Espanya, que donaven ocupació a aturats amb ajudes públiques, així com 6.263 casos de persones ocupades i cobrant de manera indeguda de l'Administració Pública.

El 60% dels desocupats espanyols (4.625.634 persones fins al passat 31 d'agost) tenen cobertura de la desocupació, xifra a la qual cal afegir els perceptors del pla especial dels 400 euros per a aturats de llarga durada i amb escasses rendes familiars.

Sense alta

Les infraccions, expliquen els inspectors de Treball, són "compartides", ja que alguns empresaris contracten aturats sense donar-los d'alta a la Seguretat Social. La seva inscripció en aquests registres, només creuant les dades, comportaria la seva baixa immediata com a beneficiaris de prestacions o subsidis del Servei Públic d'Ocupació Estatal.

"En llocs fixos i treballadors gairebé sense mobilitat". Aquest és un dels casos més inspeccionats, sobretot en establiments d'hostaleria i en petits tallers", explica un inspector de Treball. Aquestes mateixes fonts expliquen que "n'hi ha de totes les edats".

Empreses fictícies

Els responsables d'aplicar sobre el terreny el pla de lluita contra el frau en la desocupació destaquen la proliferació de firmes fictícies, constituïdes per empresaris sense activitat i que tenen l'objectiu de beneficiar-se de prestacions de tota mena i defraudar a la Seguretat Social i a l'Agència Tributària. En els nou primers mesos de 2012 es van realitzar 12.882 inspeccions, més del doble que al 2011, i s'es van detectar 992 casos de frau en aquest àmbit, cinc vegades més que l'any anterior.