Canvi de tendència en l'evolució del mercat de l'habitatge. El passat agost es van vendre a Girona 669 habitatges, un 21% més que en el mateix mes de l'any passat. Malgrat aquest important creixement, que els experts atribueixen a l'anticipació de les compres per la pujada de la fiscalitat, en l'acumulat de l'any el nombre d'operacions encara cau prop d'un 3%. En el conjunt de Catalunya, les vendes van augmentar a l'agost un 3,3% en línia amb les dades del conjunt de l'Estat (3%).

El repunt de les transaccions s'explica per l'anticipació de moltes operacions de compra per evitar la pujada de l'IVA del 4% al 10% per a l'habitatge nou i la supressió de la deducció per habitatge habitual des de 2013.

El soci director d'Horizone] Consulting Immobiliari, Julio Gil, va assenyalar que aquest increment "pot deure's a l'avançament de les compres" per esquivar aquest enduriment de la càrrega fiscal sobre els habitatges.

En aquest sentit, va recalcar que es tracta d'un canvi de tendència "conjuntural que anirà en detriment de les compravendes que es formalitzin a partir de gener".

En el mateix sentit, es va pronunciar el director general de Negoci d'Aguirre Newman, Àngel Serrano, que també va afegir-hi un element més: L'"increment de la demanda internacional", encoratjada per la caiguda dels preus dels habitatges de la banca

Per la seva part, el CEO de fotocasa.es, David González, creu que l'increment de les transaccions "confirma que les mesures governamentals estan precipitant la decisió de compra entre les persones que tenien en perspectiva adquirir un habitatge en els pròxims mesos".