L'Associació de Viveristes de Girona ha alertat que les vendes dels vivers de les comarques gironines han caigut entre un 50 i un 60% de mitjana respecte del 2007. La crisi econòmica, la saturació del mercat, la davallada de preus i l'augment de l'IVA del 8% al 21% està fent perillar el futur d'aquest sector, que ja ha reduït a la meitat el volum de negoci respecte del 2007. Les petites empreses dedicades al monocultiu de coníferes o arbrats són els negocis que pateixen més aquesta situació i, en alguns casos, han notat una davallada del 90% de les seves vendes. Només aquells vivers que han apostat per l'exportació han augmentat entre un 5 i un 10% les seves vendes en comparació amb el 2011.

Segons les dades aportades per l'Associació de Vivers de Girona, els negocis arrossegaven una davallada mitjana de les vendes del 40% com a conseqüència de la situació econòmica i l'augment del 8 al 21% de l'IVA ha incrementat aquesta caiguda fins al 60 o 65%.

La retallada en obres públiques ha fet caure les comandes de plantes i arbrat per als vivers i les empreses petites, els negocis familiar basats en els monocultius, la venda de coníferes o arbrats i amb pocs clients són les que estan patint més les conseqüències del context actual. "Hi ha empreses que han notat una davallada del 80 i 90% de les seves vendes", ressalta el president de l'Associació de Vivers de Girona, Jordi Bronsoms. Una situació "molt greu" que fa perillar el futur de moltes empreses i treballadors de les comarques gironines.

L'ocupació baixa un 50%

L'any 2007, el sector tenia un volum de negoci entorn als 40 milions d'euros i donava feina a unes 900 o 1.000 persones. Actualment però, el sector només genera uns 25 milions i hi treballen unes 450 persones. "Si no hi ha vendes, els negocis han de reduir plantilla. Aquest any hi ha empreses que han fet fora el 60 o 70% dels seus treballadors", assenyala el president. I és que la caiguda de les vendes no és l'únic problema que afecta els vivers gironins. La manca de liquiditat, la descapitalització i sobretot la baixada de preus a causa de la saturació del mercat estan empitjorant la difícil i caòtica economia d'aquests negocis. Només les empreses que des de fa anys van potenciar l'exportació i van buscar nous nínxols de mercat són les que estan obtenint beneficis.

"Es tracta de molt poques empreses però han pogut diversificar, trobar nous canals com jardiners o 'garden centers' i han augmentat les seves exportacions un 5 ó un 10% respecte a l'any passat", comenta el president.

Segons les dades aportades per l'associació, les vendes a països com Turquia o els Emirats Àrabs s'han duplicat i triplicat en comparació amb l'any 2011. "S'han obert nous mercats a Sud-àfrica, Egipte i el Marroc", diu Bronsoms. Les espècies més demandades són arbres de grans dimensions que fan molta ombra com els pins i els xiprers, arbres fruiters i til·lers, entre d'altres.