La crisi continua fent efecte en la capacitat de les famílies per afrontar els seus deutes i en els nou primers mesos de l'any els procediments de desallotjament d'habitatges, locals o finques, van ascendir fins als 49.702, la xifra més alta des que es difonen aquestes dades.

Segons l'estadística sobre l'efecte de la crisi en els òrgans judicials que elabora el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) des de fa quatre anys, entre gener i setembre els desallotjaments han crescut un 15,9% i ja han superat els comptabilitzats en tot l'exercici 2010, quan se'n van registrar 47.809. El nombre de desallotjaments al tercer trimestre va augmentar també un 15,9 per cent enfront del mateix període de 2011, encara que va caure respecte als tres mesos precedents, en passar de 18.668-12.610.

Quant a les execucions hipotecàries -procediment en què s'exigeix el pagament d'un deute ?garantit mitjançant hipoteca que pot acabar en un desallotjament o llançament- entre gener i ?setembre els jutjats van rebre 67.537 ?expedients, el 18,3% més que un any abans. El tercer trimestre es van registrar 19.324 execucions, un 30% més que l'any passat, i, igual que en el cas dels llançaments, es van reduir sobre el període juliol-setembre -de 19.324 a 23.421.

Per pal·liar l'impacte dels desallotjaments, el Govern va aprovar el novembre passat un decret-llei que paralitza dos anys els casos que afecten col·lectius socials vulnerables, una norma que actualment es tramita com a projecte de llei al Congrés amb la finalitat d'incloure iniciatives dels grups parlamentaris.

Pel que fa al nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges, aquest octubre ha estat de 9.105, cosa que suposa una caiguda del 14,4% respecte al mateix mes de 2011, segons les dades difoses per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb el retrocés interanual d'octubre, els habitatges hipotecats encadenen ja 30 mesos de caigudes consecutives; tot i això, el descens interanual del desè mes de l'any ha estat menys pronunciat que el de setembre, quan els habitatges hipotecats es van reduir un 32,2% i que el d'agost, amb un descens del 28,5%. A més, la xifra total d'hipoteques sobre habitatges és la més baixa en qualsevol mes dins de la sèrie històrica comparable, iniciada l'any 2003.