Onze dels compradors més importants de carn de porc de la Xina visiten des d'ahir nou empreses càrnies catalanes, en el marc d'una missió comercial inversa organitzada per la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (Fecic).

Durant quatre dies, els empresaris xinesos coneixeran nou empreses de Catalunya que treballen amb carn i menuts de porcí i que estan homologades o en procés d'homologació d'aquest país asiàtic. Entre les companyies que visitaran hi ha les gironines Friselva, Costa Brava, Càrnies Batallé, La Garrotxa i Celrà.

L'objectiu d'aquesta acció comercial és que els importadors xinesos tinguin un contacte directe amb les empreses catalanes a través d'entrevistes i de visites personalitzades als diferents centres de producció, per intentar tancar acords comercials.

En la delegació xinesa participen, a més, dues de les associacions més importants del sector carni del país asiàtic, la China Agriculture Wholesale Market Association i la patronal China Meat Association.

A finals de l'any passat, la patronal càrnia catalana va presentar el seu Pla d'Exportació per al 2013 amb l'objectiu de potenciar la marca internacional "Catalonia Land of Meat" i de promoure les exportacions i l'accés a mercats internacionals.

Exportacions en augment

L'any passat, les càrnies gironines van exportar per valor de 31 milions d'euros a la Xina, un 41% més que l'any anterior. Girona és la demarcació de l'Estat que exporta més carn a la Xina: Representa el 50% de les exportacions catalanes i el 24% de les del conjunt de l'Estat. Fins fa només cinc anys, era un mercat totalment vetat per a les empreses espanyoles.

Durant anys, una de les vies d'entrada a la Xina, va ser Hong Kong, amb una normativa menys estricta. L'any passat, l'antiga colònia britànica va importar productes carnis valorats en 30 milions d'euros, un 36% més que al 2011.

Una de les companyies més actives en obrir-se al mercat asiàtic va ser Frigorifics Costa Brava, de Riudellots, que l'any 2008 va ser una de les primeres de l'estat en obtenir la homologació per vendre al gegant asiàtic.

Malgrat el creixement de les vendes a l'Àsia, aquest continent encar suposa una part molt petita de les exportacions càrnies gironines, que l'any passat es van acostar als 1.300 milions d'euros.

La Fecic subratlla que la internacionalització de les empreses càrnies s'ha convertit "en un factor estratègic de negoci" ja que aporten un saldo net a la balança agroalimentària de Catalunya de més de 1.400 milions d'euros. El sector carni suposa el 21 % del PIB industrial català i el 3,5 % del PIB absolut, en arribar a una producció anual de 2,4 milions de tones.