El Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona ha decidit suspendre la seva relació amb l'ens que agrupa els col·legis d'API de tot l'Estat. Segons el president dels API gironins, Ramon Corominas, la decisió s'han pres després d'anys de reivindicar una relació de bilateralitat sense arribar a cap concreció.

Corominas recorda que els API catalans estan sotmesos a una legislació diferenciada. D'una banda perquè l'Estatut d'Autonomia de Catalunya té competències sobre els col·legis professionals, i de l'altra perquè hi ha regulacions pròpies, com el registre professional obligatori, o una normativa pròpia de consum.

El Consejo General de los Colegios Oficiales de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria de España va arribar a recòrrer el fet que el Consell de Col·legis d'API de Catalunya se supedités a l'Estatut. "La lògica ens diu que hauria de regir el principi de subsidiarietat, però des de Madrid no ho veuen així", diu Corominas, que espera que es trobi "una solució que on totes les parts ens sentim més còmodes".

L'acord a què s'ha arribat al Col·legi d'API de Girona insta també a la resta de col·legis catalans i a tot el col·lectiu de professionals a fer el mateix, ja que consideren que cal adoptar "acords similars en defensa de la sobirania que la legislació catalana els hi reconeix", expliquen en un comunicat.

Agents de la Propietat Immobiliària per la Independència, sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), donaran més detalls de la decisió aquest dijous en un acte al Col·legi d'API de Girona.