Per vendre o llogar un habitatge a partir del proper 1 de juny caldrà disposar d'un certificat d'eficiència energètica. L'expedició d'aquest document -obligatori a la Unió Europea- donarà feina a un sector, com el de l'enginyeria, molt tocat per la crisi. No obstant això, a Catalunya ha provocat un enfrontament entre col·legis professionals i l'Instiut Català de l'Energia (Icaen).

L'Icaen només accepta com a tècnics competents en certificació energètica els professionals dels col·legis oficials d'Arquitectes, Arquitectes Tècnics, Enginyers Industrials i Enginyers Tècnics Industrials.

Això ha generat el rebuig d'altres col·legis professionals, que entenen que la normativa -Lleis Omnibus i futura Llei de Serveis Professionals- també els habilita per a fer aquesta certificació. Es tracta els tècnics i perits en telecomunicacions, dels enginyers tècnics informàtics, dels enginyers tècnis i de grau en Mines i Energia, dels enginyers tècnics aeronàutics, i dels enginyers tècnics agrícoles.

A les comarques gironines, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials ha incorporat al web www.cetig.cat un directori on hi consten els col·legiats acreditats com a certificadors energètics.