El comitè de dotze experts designat pel Govern per dissenyar el factor de sostenibilitat de la Seguretat Social proposa que les pensions només augmentin si els ingressos del sistema pugen per damunt de la taxa de creixement real del nombre de pensions. És a dir, que en una situació de crisi com l'actual, en què la destrució d'ocupació ha fet baixar el nombre de cotitzants i per tant els ingressos de la Seguretat Social, les pensions no haurien de pujar.

La comissió recomana que aquest factor de revaloració anual (FRA) de les pensions comenci a aplicar-se als pensionistes actuals dins del període 2014-2019, fet que suposaria acabar amb el sistema vigent, segons el qual les prestacions pugen conforme a l'evolució dels preus.

No obstant això, el comitè recomana que la prestació dels pensionistes actuals mai disminueixi nominalment per l'aplicació d'aquest factor, de manera que en el pitjor dels casos -"situacions excepcionals"- quedaria congelada, va explicar en roda de premsa un dels dotze experts, Rafael Domenech.

El FRA i el FEI

Segons que va explicar, el FRA el que fa és "lligar la revaloració anual de les pensions a l'èxit de l'economia i de la societat".

El mecanisme de revaloració és una de les dues bases del factor de sostenibilitat ideat pels experts, que també se sustenta en el factor d'equitat intergeneracional (FEI), que permet adaptar el càlcul de la pensió dels nous jubilats a l'augment de la seva esperança de vida respecte a la qual tenien els qui es van jubilar amb la mateixa edat en un moment anterior.

En aquest cas, els experts recomanen la seva aplicació només als futurs jubilats dins del període 2014-2019, no als actuals, així que creuen que seran "relativament pocs" els afectats cada any.

Segons l'informe, l'aplicació del FEI implicarà un ajust a la baixa en el càlcul de la pensió inicial, d'al voltant del 5% cada deu anys, com a conseqüència que la pensió es gaudirà durant més temps a l'augmentar l'esperança de vida.

El FEI s'aplicaria una única vegada als nous jubilats en el càlcul de la seva primera pensió i tindria l'efecte de fer variar la pensió inicial amb l'esperança de vida de cada onada de nous jubilats.

No obstant això, els experts entenen que "és poc probable" que impliqui una caiguda de la pensió inicial en termes reals, perquè el seu càlcul no només es basarà en el FEI, sinó també en el creixement econòmic o el nombre d'anys cotitzacions.

El grup d'experts assegura que vol enviar a la ciutadania un missatge de "tranquil·litat i certesa", perquè consideren que "el fet més probable és que les pensions mitjanes reals vagin guanyant poder adquisitiu.

En aquest sentit, Domenech va explicar que l'únic "risc potencial" és que la pensió mitjana real disminueixi respecte al salari mig real.

En la roda de premsa hi va ser present un dels experts que ha emès un vot particular, Miguel Ángel García, responsable del gabinet econòmic de CCOO, qui proposa que l'entrada en vigor dels dos components del factor de sostenibilitat no es posi en marxa fins a 2019.

García, que va votar a favor del conjunt de l'informe, creu que fins a aquesta data hi ha marge en el Fons de Reserva (la guardiola de les pensions) i que cal donar més temps a la societat per assimilar els canvis.

No hi van ser presents ni Santos Ruesga, l'únic expert que ha votat en contra, ni José Luis Tortuero, que s'ha abstingut, els vots particulars dels quals expressen "el seu desacord total" amb qüestions com lligar la revaloració de les pensions als ingressos del sistema o aplicar el factor de sostenibilitat de manera immediata, en lloc d'esperar almenys fins a 2030.