Les pimes espanyoles afronten uns costos de finançament un 35% superiors als de la mitjana de la zona de l'euro i un 77% per sobre dels que paguen les pimes alemanyes, d'acord amb l'anàlisi de l'expert de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) Joaquín Maudos.

En un article publicat en l'últim número de Cuadernos de Información Económica, Maudos arriba a la conclusió que les pimes espanyoles paguen pel seu finançament -considerant préstecs inferiors a un milió d'euros- 105 punts bàsics més que la mitjana de la zona de l'euro.

Per als préstecs superiors a un milió d'euros, les empreses espanyoles paguen un sobrecost de 35 punts bàsics.

En el seu treball, Maudos posa de manifest que la fragmentació del mercat financer està penalitzant les empreses dels països que en major mesura han patit la crisi de deute sobirà, fins a arribar a pagar en alguns casos un 85 % més pel finançament.

L'autor explica que aquest encariment dels crèdits, unit a les polítiques d'austeritat, ha impactat negativament en la inversió i llasta les possibilitats de recuperació d'aquests països.

A parer seu, aquesta fragmentació del mercat suposa una ruptura en els mecanismes de transmissió de la política monetària, de manera que les decisions del Banc Central Europeu (BCE) no tenen l'efecte desitjat sobre els països més afectats per la crisi.

Això deriva que els tipus d'interès bancaris responguin més a les fluctuacions de la prima de risc sobirana de cada país que als tipus d'intervenció fixats pel BCE.

Rajoy pressiona la banca

Mentrestant, el president del Govern, Mariano Rajoy, va dir ahir que espera que qui ha de donar crèdit "estigui a l'altura de les circumstàncies" i que les línies de l'ICO que ha posat en marxa el Govern per finançar als emprenedors "s'esgotin" i "si cal, que n'hi hagi més el 2013".

Durant la seva intervenció a la presentació de l'avantprojecte de llei de suport als emprenedors, Rajoy va recalcar que Espanya parteix d'una situació difícil i que té una "xifra tremenda" d'endeutament però que hi ha molta gent que "ha fet bé les coses i té dret a disposar de crèdit".

"Els animo que perseverin" va demanar el president a una audiència entre la que es trobaven representants d'autònoms i pimes, als quals va assegurar que el Govern els acompanyarà amb aquesta llei -que previsiblement s'aprovarà en el pròxim Consell de Ministres- en tot el procés de creació i desenvolupament de la seva activitat.

El president va qualificar la futura llei com una de les més "horitzontals" i va subratllar que per primera vegada hi haurà una norma que atén l'activitat emprenedora i incideix en totes les seves fases.

A més, va afirmar que dóna resposta "integral" a les necessitats de les pimes i els autònoms dels quals va dir que "estan cridats a desenvolupar un paper fonamental en la recuperació".

En aquest sentit, va recordar que el 99% de les empreses que estan en la Seguretat Social tenen menys de 250 empleats i el 87%, menys de nou i donen ocupació a més del 75% dels treballadors.

Aquestes dades posen de manifest la importància del teixit empresarial que conformen les pimes, va recalcat Rajoy, qui va reiterar la necessitat de respondre a les seves necessitats perquè "mereixen suport" i va afirmar que el Govern "aposta per això".

Rajoy es va referir als quatre àmbits en els quals actuarà la futura llei: finançament, millora del marc institucional, fiscalitat i la competitivitat i internacionalització de les empreses.