El salari dels empleats del sector públic seguirà congelat per quart exercici consecutiu el 2014, al que se suma a la baixada del 5 per cent de juny de 2010 i la supressió de la paga extra de desembre en 2012, al temps que es mantindrà congelada la taxa de reposició de personal llevat d'excepcions.

D'aquesta manera, el col·lectiu de funcionaris i empleats públics -més de 2 milions i mig de persones a tot l'Estat- acumularà una pèrdua de poder adquisitiu que, segons els sindicats, ronda el 20 per cent.

La decisió va ser comunicada ahir a la tarda a la Taula General de Negociació de les Administracions Públiques, en la que estan representats els sindicats.

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques els va informat que els empleats públics mantindran les seves retribucions en 2014, incloses les dues pagues extraordinàries -a Catalunya, Mas es va mostrar dimecres disposat a restituir-les sempre que l'Estat compensi la Generalitat per l'impost de dipòsits bancaris-, el que constarà en el projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per a 2014, que serà aprovat avui en Consell de Ministres.

Igualment, l'Estat manté congelada l'oferta d'ocupació pública en termes similars als previstos per a aquest any, de tal forma que s'estableix una excepció del 10% per a educació, sanitat, Forces i Cossos de seguretat de l'Estat, Policia autonòmica i local, Forces armades, i control i lluita contra el frau fiscal, laboral, de subvencions públiques i en matèria de Seguretat Social.

També hi haurà fins a un 10% de reposició de personal en l'assessorament jurídic i la gestió dels recursos públics, Administració de Justícia i acció exterior de l'Estat, serveis de prevenció i extinció d'incendis, personal investigador, supervisió i inspecció dels mercats de valors, així com inspecció i supervisió de la seguretat aèria i les operacions de vol.

Segons el comunicat d'Hisenda, el manteniment de les retribucions suposa un reconeixement a "els esforços que en matèria de contenció s'han demanat als empleats públics i el servei, eficaç i professional, que presten a la societat".

La tasca dels empleats públics ha permès, segons Hisenda, "garantir els nivells de qualitat dels serveis públics i contribuir a anar superant, dia a dia, els reptes de l'actual conjuntura".

D'acord amb les dades del Ministeri, la massa salarial del conjunt d'efectius del sector públic estatal ha experimentat fins al mes d'agost una reducció del 2,08 % enfront de 2012, fins a 11.195 milions d'euros, el que ha suposat un estalvi per aquesta partida de més de 238 milions d'euros.

A 30 d'agost de 2013 el nombre d'efectius de personal del sector públic estatal era de 560.111, el 2,95 % menys que un any abans, i d'ells 497.630 són funcionaris (2,72% menys) i 62.481, personal laboral (4,75% menys).

A la reunió d'ahir també es va ratificar l'Acord de Formació per a l'Ocupació de les Administracions Públiques, aprovat per la comissió general el passat 19 de juliol, que adapta alguns aspectes relacionats amb la gestió de la formació dels empleats públics de l'administració local, a través de la Comissió Paritària de Formació pera l'Ocupació de cada comunitat autònoma.