Segons un estudi del sindicat UGT, tot i augmentar les pernoctacions als hotels gironins, cau el nombre de contractacions. Això, a més de suposar un perjudici per al mercat laboral, rebaixa la qualitat del servei, indica el sindicat. La secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa, va assegurar durant la presentació de l'estudi que Girona ha registrat aquest estiu més turistes que abans de la crisi (155.397 pernoctacions més que l'estiu del 2007) però que, en canvi, s'han contractat 1.636 persones menys. Això, segons el sindicat, fa que els treballadors assumeixin més càrrega de feina. Per això reclama, entre altres coses, que part dels diners recaptats amb la taxa turística es destinin a millorar les condicions laborals dels treballadors del sector.

Segons l'informe, l'estiu del 2013 ha superat en nombre de pernoctacions els registres que hi havia del 2007, abans de l'arribada de la crisi econòmica. El mes de juny es van registrar 36.322 pernoctacions més que el juny del 2007, al juliol el creixement va ser de 34.248 i l'augment més important s'ha produït a l'agost, amb 84.248 pernoctacions més que el mateix mes del 2007.

"L'agost ha estat un mes històric", va remarcar Bassa. Segons les dades extretes de l'Institut Nacional d'Estadística, aquest agost han dormit als establiments turístics gironins 2.319.600 persones. En relació al 2007, això suposa un increment del 3,76% i es converteix en la millor xifra dels darrers set anys.

No obstant aquestes dades, l'augment del turisme no s'ha traduït en un augment de la contractació. Segons l'informe de la UGT, al juny es van signar 791 contractes menys que el 2007, al juliol 464 menys i a l'agost 381 que el mateix mes del 2007. En total, doncs, són 1.636 contactes menys.

La secretària general del sindicat, Dolors Bassa, ha explicat que això suposa per als treballadors haver d'assumir més feina i, per tant, treballar en pitjors condicions.

No es creuen Escudero

Bassa considera "incongruent" que des de la Costa Brava es vulgui apostar pel turisme de qualitat i, en canvi, això no es tradueixi en més contractació. A més, va demanar que part de la taxa turística que ha de revertir en promoció de les destinacions es destini a la millora de les condicions laborals i a fomentar la responsabilitat social a les empreses turístiques.

Bassa va posar en dubte les manifestacions del president dels hotelers gironins, Antoni Ecudero, el qual assegurava que els ingressos als hotels han caigut un 10% malgrat l'augment de pernoctacions. "A falta de xifres definitives, ens basem més en les dades oficials que de les del senyor Escudero", va indicar.

La secretària de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya, Glòria ?Sànchez, va explicar que no només hi ha menys contractes signats sinó que han empitjorat les condicions laborals. Per una banda, assegura que bona part dels nous contractes són parcials però que, a la pràctica, el treballador acaba fent una jornada completa. Segons Sànchez, entre un 40 i un 45% dels contractes són parcials.