L'economia espanyola ha deixat endarrere un any de recessió en el qual el PIB ha caigut en conjunt un 1,2%, si bé l'evolució ha anat millorant gradualment trimestre a trimestre fins a registrar un avanç del 0,3% entre octubre i desembre, atribuïble a la recuperació de la demanda domèstica.

Són les estimacions publicades ahir pel Banc d'Espanya per al tancament de 2013, que coincideixen amb l'avançat fa uns dies pel ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, qui va augurar que la caiguda de 2013 seria una dècima inferior a l'inicialment pronosticat (1,3%).

L'entitat assenyala en el seu butlletí econòmic mensual que la sortida de la recessió en la qual s'havia recaigut a començaments de 2011 ha estat possible per l'alleugeriment de les tensions en els mercats financers, la progressiva normalització del finançament extern, l'augment de la confiança i el millor comportament del mercat de treball.

Afegeix que la caiguda de l'1,2% en 2013 reflecteix l'efecte arrossegament derivat del pronunciat retrocés de l'activitat al final de 2012 i explica que és conseqüència d'un descens de la demanda nacional (consum i inversió) de 2,8 punts, suavitzat en part per l'avanç de la demanda exterior (exportacions) d'1,6 punts.

Exportacions i consum intern

No obstant això, al llarg dels quatre trimestres de l'any el patró ha anat canviant, ja que en els tres primers la fortalesa del sector exterior va permetre mitigar la paralització de l'activitat interna, mentre que en l'últim ha estat la demanda domèstica la que ha compensat la nul·la contribució al PIB del saldo net exterior.

L'entitat explica que en el quart trimestre les exportacions han mostrat menys dinamisme, doncs la millora dels mercats de l'àrea de l'euro no ha pogut contrarestar l'alentiment de les economies emergents.

En el futur pronostica un "renovat vigor" de les vendes a l'exterior, ja que preveu la recuperació del comerç mundial al llarg de 2014 i que segueixi augmentant la competitivitat i el nombre d'empreses exportadores, encara que també veu probable un repunt de les importacions.