El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) destinarà aquest any 14 milions d'euros per formar i inserir més de 9.600 aturats. El 98,6% anirà a parar a programes que reverteixen directament en la formació i inserció laboral de les persones sense feina. El percentatge restant -en diners, gairebé 200.000 euros- servirà per promoure projectes que impulsin l'economia del territori per generar ocupació a mig o llarg termini.

El pla es va presentar ahir a la ciutat de Girona, que acapara un 15% dels recursos de la demarcació. Sumant l'aportació del SOC i de l'Ajuntament, la capital de la demarcació tindrà 3,7 milions d'euros per formar i inserir més de 2.600 gironins sense feina.

A Girona ciutat hi ha en aquests moments 7.711 persones aturades. D'un any per l'altre, s'ha aconseguit reduir la xifra de persones que es troben sense feina -ha baixat un 3,6%- però la dada continua essent preocupant. Per això, tant la Generalitat com l'Ajuntament de Girona han intensificat els recursos per atendre aquells qui busquen feina i, malgrat tot, no la troben.

Durant tot aquest any, des del Servei Municipal d'Ocupació es faran cursos, tutories, sessions de coaching, pràctiques en empreses i contractes d'inserció. Les accions es dirigiran tant a joves com a adults, en aquest darrer cas amb especial incís en els aturats de llarga durada que hagin exhaurit la prestació. A més, també es posarà el focus en els barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla, uns dels més tocats per la crisi a la ciutat.

La tinenta d'alcalde i regidora de Promoció, Marta Madrenas, va subratllar que els gairebé 3,7 milions no només permetran oferir més places en aquests programes. També serviran per doblar les contractacions d'aturats (per fer treballs de manteniment als barris o pràctiques en empreses). Aquest 2014 se'n faran 491, que gairebé multiplicaran per dos els 256 que es van fer l'any passat.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va presidir la presentació dels programes, va destacar que en aquests "moments difícils" es fa més necessari que mai que empresaris i administracions vagin de bracet. Per una banda, oferint llocs de treball, i per l'altra, garantint ajudes per a la formació i la inserció laboral. "El treball conjunt ens permet sumar esforços per multiplicar resultats", va dir el conseller.

Puig també va avançar que els indicadors demostren que l'economia catalana està sortint del pou, però que en cap cas és hora d'abaixar la guàrdia. "La situació que vivim és tensionant, perquè mentre per un costat hi ha gent que troba feina, per l'altra continuem tenint més de 600.000 persones a l'atur arreu de Catalunya", va dir el conseller d'Empresa i Ocupació. I va concloure: "Per això, no deixarem d'ajudar aquells qui no tenen feina per garantir-los les necessitats bàsiques de subsistència".

Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va recordar que les ajudes per fomentar la inserció laboral són un dels dos eixos que cal tenir presents per revertir la situació. L'altre és el foment de l'activitat econòmica. "Hem de sacsejar aquestes fonts d'ingressos, que al mateix temps ens permetran crear llocs de treball; i que aquí a Girona són el turisme, el comerç i la cultura", va dir l'alcalde.