Les sempre notables diferències en la radiografia de la deso?cupació que llancen les dades dels serveis públics d'ocupació i l'Enquesta de Població Activa (EPA) elaborada per l'INE posen molt difícil fer-se una idea real de fins a on arriba el deteriorament del mercat laboral i la veritable recuperació.

Cada estadística té la seva ?pròpia metodologia, de suma pura i dura en funció del nombre ?d'inscrits en les oficines estatals en el cas de la primera i a través de les entrevistes personals en l'altra.

A cavall entre les dues hi ha una xifra que també és pública i oficial i que, precisament, llima aquestes variacions. És l'anomenat "atur a l'ombra", amb persones aturades que estan en una situació peculiar, però, com admet el ?propi Ministeri de Treball, es compten també entre els sol·licitants d'ocupació.

El seu volum a Catalunya sobrepassa els 62.000, tres vegades més que els que hi havia l'any 2007. En el primer trimestre de ?l'any s'ha registrat un lleuger descens, en línia amb la reducció de l'atur registrat.

Aquest grup important d'aturats -62.128 persones, concretament, segons l'últim balanç del Servei Català d'Ocupació- queda fora de l'estadística general per dues raons. D'una banda, hi ha 37.919 catalans "amb disponibilitat limitada" per ocupar-se. Són aquells que en la seva sol·licitud indiquen "condicions especials de treball". Només a domicili, teletreball, a l'estranger, aquells que solament opten a serveis de formació i orientació, però també els afectats per expedients de regulació d'ocupació amb suspensió de contracte.

A aquests s'afegeixen 24.209 catalans més sota la categoria de "demandants d'ocupació no ocupats". Es tracta d'un apartat molt heterogeni on hi ha parats amb dret a prestació que estan en activitats de col·laboració social, els que superen els 65 anys, els que reclamen una feina de menys de 3 mesos o per sota de les 20 hores setmanals, els que van rebutjar suport en inserció social o, en general, amb una demanda d'ocupació suspesa, els menors de 25 en cursos d'ensenyaments reglats o de més edat que demanin un primer treball, participants en formació professional ocupacional i beneficiaris d'atur que compatibilitzen la prestació amb feines a temps parcial.

És en aquest últim punt on es va produir la gran polèmica fa pocs anys per l'efecte maquillatge en el càlcul d'aturats, encara que el canvi estadístic va néixer el 1985. Al cap i a la fi, tots ells són aturats a efectes pràctics. De fet, l'EPA així els considera.

Quin és per tant la fotografia completa de la desocupació a Catalunya? La que il·lustren les prop de 690.000 persones, fruit de la sumen els tres col·lectius garbellats pels serveis d'ocupació. Un 10% més que els 624.467 de la xifra d'aturats del mes de març a la comunitat coneguda recentment. El total de demandants d'un lloc de treball escala als 794.633 perquè hi ha uns 100.000 inscrits que estan ja ocupats i que probablement el que busquen és un millor ?contrac?te.

Sota el supòsit de disponibilitat limitada, en el conjunt d'Espanya hi ha 234.052 aturats i 309.835 com uns altres no ocupats. ?D'aquesta manera, el còmput ?estatal de l'"atur a l'ombra" arriba a les 543.887 persones.