Alguns comerços catalans han decidit acollir-se a la llei estatal i donar ja inici a la campanya de rebaixes d'hivern, que a Catalunya arrencarà oficialment dimecres que ve, 7 de gener. Els establiments que ho vulguin poden avançar uns dies el període de rebaixes, atès que la llei catalana que regula els horaris comercials està suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) i, per tant, preval la normativa espanyola, que sí que ho permet. A la ciutat de Girona, establiments de cadenes com Cortefiel, Springfield, Benetton, i petits comerços locals, com Magatzems Mari, ja lluïen ahir els cartells de rebaixes, on anunciaven descomptes de fins al 50%.

L'inici avançat de les rebaixes suposa un nou episodi de confrontació en el sector, que viu amb incertesa el conflicte de competències entre el govern espanyol -partidari d'una major liberalització- i el català -que posa més límits amb l'objectiu de preservar el model de petit comerç-.

A peu de carrer, aquesta guerra comercial ja ha lliurat les primeres batalles, com l'obertura de les botigues Desigual en diumenges, quan en principi no hi havia autorització, i que ha derivat en l'obertura d'expedients per part de la Generalitat.

No obstant, de moment, la majoria del comerç, també les grans superfícies, no s'han acollit a la normativa espanyola que, per exemple, els permetria obrir més hores a la setmana.

En aquesta línia, el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, va remarcar ahir que els comerciants que s'han acollit a la normativa estatal per iniciar les rebaixes són la immensa minoria.

"Les rebaixes comencen de manera clara a Catalunya el 7 de gener, que és la data que hi ha en l'imaginari col·lectiu", va afirmar Fraile, tot i recordar que és habitual que els dies previs a Reis els comerços apliquin alguns descomptes i promocions per incentivar les vendes.

Caldrà veure si a partir d'avui, i per no perdre vendes respecte als competidors, altres comerços decideixen col·locar el cartell de rebaixes.

I és que la campanya de Nadal no ha complert amb les expectatives inicials del sector. Segons la CCC, les vendes creixeran entre l'1% i el 2%, quan inicialment el sector confiava amb un creixement que rondés el 4%.

"És un creixement moderat, però n'estem satisfets perquè es produeix un canvi de tendència", va destacar Fraile, que va afegir que sis de cada deu comerciants asseguren haver mantingut les seves vendes en aquesta campanya, mentre que un 20 % les haurà incrementat.

Pel que fa a les rebaixes, la majoria d'organitzacions de comerciants gironines són partidàries d'endarrerir-les i limitar-les en el temps. Josep Maria Noguer (Girona Centre Eix Comercial) o Jordi Rotllan (Comerç Figueres) s'han pronunciat recentment en aquesta línia.

Els comerços catalans podran aixecar aquest diumenge la persiana, en un cap de setmana que es preveu intens, ja que és l'últim abans de Reis i és quan es concentren les adquisicions d'última hora.

Pel que fa a les d'hivern, Fraile assegura que "hi ha estoc suficient perquè la campanya sigui potent", amb uns descomptes inicials que aniran del 20 al 50 per cent.