La llista Falciani, feta pública aquest dilluns, ha posat al descobert que Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat, també va tenir un compte al banc HSBC de Ginebra. En concret, segons publicava ahir El Confidencial, hi va obrir un compte el 1994 juntament amb la seva exdona Marta Gironès i el va mantenir actiu nou mesos, tot i que es desconeix quina quantitat hi tenia ingressada i quins moviments es van fer. Així mateix, aquest mitjà apunta que el compte es va obrir tres anys després que l'empresa de Pujol Ferrusola, Natural Stone, rebés l'encàrrec d'instal·lar 100.000 metres quadrats de marbre per a l'ampliació de l'Aeroport del Prat. En el compte, que es va mantenir operatiu fins el febrer del 1995, hi apareixien relacionats els tres fills de la parella, Mercè, Yoreli i Núria, que aleshores només tenien set, cinc i dos anys respectivament, segons El Confidencial, que també explica com el fill primogènit de Jordi Pujol i Marta Ferrusola es va identificar davant el banc com a "economista director de finances-Sector explotació del marbre".

Així mateix, segons la fitxa de Pujol Ferrusola inclosa a la llista Falciani, el fill de l'expresident de la Generalitat hauria donat la mateixa adreça per rebre la correspondència que les tres societats que es troben sota investigació de l'Audiència Nacional per presumpte cobrament de comissions il·legals a canvi de la seva intermediació davant el poder polític. Aquest dilluns, la llista Falciani va revelar el nom d'alguns ciutadans espanyols que tenien comptes a Suïssa, com el del banquer Emilio Botín, desaparegut l'any passat; el pilot Fernando Alonso, resident durant uns anys al país helvètic; l'exvicepresident del Barça Alfons Godall, el germà dels ginecòlegs Dexeus, l'advocat Juan de Dios Dexeus; l'empresari Gustavo Buesa, que ha estat investigat pel "cas Crespo" de Lloret de Mar, i també l'exdiputat del PSC Dídac Fàbregas.

Més noms

El Confidencial va publicar ahir més noms inclosos en la llista Falciani. És el cas de Fernando Masaveu Herrero, que lidera la Corporació Masaveu -l'empresa familiar que custodia la fortuna més important d'Astúries-. Segons aquesta publicació, Fernando Masaveu va arribar a acumular fins a 5,7 milions de dòlars a HSBC després de prendre el control d'aquesta corporació. La família Luca de Tena, ànima mater del diari ABC, també figura com un dels clients del banc HSBC de Ginebra. En concret, la saga va arribar a acumular entre 2006 i 2007 més d'1,33 milions de dòlars.

La llista Falciani no ha deixat ningú indiferent. El Ministeri alemany de Finances ja ha anunciat que demanarà a les autoritats franceses informació addicional sobre els possibles clients vinculats a Alemanya amb comptes a la filial suïssa del banc HSBC. Segons publicava el diari Süddeutsche Zeitung, un dels mitjans europeus que ha donat a conèixer part del contingut de la llista, Berlín va rebre el 2010 de París una relació amb el nom de 1.136 persones però en la seva investigació periodística, al costat de les cadenes regionals NDR i WDR, han trobat un total de 2.106 noms "relacionats" amb Alemanya. Els dipòsits en els seus comptes ascendirien a 3.300 milions d'euros. El Govern federal no ha volgut facilitar dades concretes sobre la informació que va rebre de França.