L'economia gironina està més internacionlitzada que mai. Les empreses gironines van vendre l'any passat béns per valor de 4.294 milions d'euros, un 2,9% més que l'any 2013, el que suposa un nou rècord històric. El sector carni i el les vendes als mercats asiàtics han estat el motor del creixement exportador gironí en els darrers mesos. Tot i que les importacions van créixer a un ritme superior (5%), Girona va ser l'única demarcació catalana que va tancar l'any amb una balança comercial positiva.

El sector agroalimentari continua essent el pal de paller del sector exterior gironí, sobretot per la força del sector carni. Les empreses gironines van vendre l'any passat carn a l'estranger per valor de 1.126 milions d'euros, un 12% més que l'any anterior.

Unes xifres exepcionals, sobretot si es té en compte que el sector carni s'ha hagut d'enfrontar en el darrer any i mig al veto de les autoritats russes. L'any 2012 Rússia s'havia convertit en un dels principals mercats de creixement del carni gironí, que hi va vendre producte per valor superior als 70 milions d'euros. L'any 2013, el primer en què es va aplicar de forma parcial el veto, les vendes van caure fins als 40 milions. L'any passat van ser inexistents.

En poc més de 18 mesos, el carni gironí va deixar d'ingressar més de 100 milions d'euros del mercat rus. No obstant això, les empreses de la demarcació van saber explorar nous mercats, sobretot a l'Àsia, que han permès superar el veto rus.

Segons les dades del Ministeri d'Economia, la zona euro continua essent el principal mercat de destí de les exportacions gironines, ja que concentra més del 60% de les exportacions. No obstant, es tracta d'un mercat estancat. Per exemple, les vendes als nostres principals socis comercials (França, Itàlia i Alemanya), van caure l'any passat.

En contrast, les vendes de les empreses gironines a l'Àsia es van disparar un 41% l'any 2014, destacant l'evolució a l'alça de mercats com la Xina (56%) o el Japó (25%).

De la resta del món, cal destacar el creixement de les exportacions als Estats Units (+20%) impulsades per la devaluació de l'euro respecte el dòlar, i el lleuger retrocés de les vendes a l'Amèrica Llatina (-2,9%).

Maquinària i plàstic a l'alça

Al marge del carni, els altres sectors amb més pes en el comerç exterior gironí són el de fabricació de maquinària (amb un creixement de les exportacions anuals proper al 9%), el de matèries plàstiques (+5,6%), i el de productes farmacèutics (-1,2%).

En el conjunt de Catalunya, les exportacions van créixer un 3,1% i en el conjunt de l'Estat un 2,5%. Les empreses catalanes representen un 25,1% del total exportat per Espanya.