Les aportacions públiques a Spanair van superar els 260 milions d'euros

La xifra supera en més de 30 milions la que recullen les conclusions de la comissió del Parlament

26.06.2015 | 07:11

La Sindicatura de Comptes situa entorn dels 260,5 milions, la majoria d'ells públics, les aportacions en forma de préstecs o bé de capital que va rebre l'aerolínia Spanair dels seus accionistes entre els anys 2009 i 2012. La xifra supera els 218 milions que figuren en les conclusions de la comissió d'investigació del Parlament, tancada recentment.
Així es desprèn de l'informe dedicat a l'aerolínia amb el qual la Sindicatura dóna compliment a una resolució aprovada pel Parlament. No obstant això, aquest ens fiscalitzador del sector públic català evita a l'informe esmentat xifrar l'aportació de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona a aquesta aerolínia.
Com a conclusió del seu treball, la Sindicatura aporta un complex diagrama per a cada any d'aquest període en el qual diferència els préstecs de les aportacions de capital o d'un altre tipus.
A cadascun d'aquests diagrames, la Sindicatura intenta enllaçar el recorregut dels fons públics des de les dues institucions fins que van a parar a Spanair.
L'informe posa de manifest que el 2009 Spanair va rebre del seu principal accionista, Iniciatives Empresarials Aeronàutiques (Ieasa), que llavors controlava un 80,1% de l'aerolínia, 80 milions en forma de capital.
El 2010, aquesta mateixa societat, participada al seu torn per Fira de Barcelona, Catalana d'Iniciatives, Iticsa i Volcat, va concedir un préstec de 7,5 milions a Spanair i li va aportar capital per 62 milions d'euros.
El 2011, Fira de Barcelona va prestar 10 milions a l'aerolínia, l'Institut Català de Finances 9,5 milions més i Avançsa, el holding industrial de la Generalitat, li va concedir dos préstecs participatius, un de 56 milions i un altre de 15 milions, mentre que el seu accionista principal, Ieasa, que controlava llavors un 86 % de Spanair, li va injectar aquell any 10,5 milions en forma de capital.
El mes de setembre passat, el jutjat mercantil número 10 de Barcelona va qualificar de culpable el concurs de Spanair i va condemnar el seu expresident, Ferran Soriano, i els membres del Consell d'Administració a pagar solidàriament 10,8 milions d'euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Catalunya lidera l'endeutament de les comunitats autònomes amb un 27% del total

Des de l'inici de la crisi el deute català ha augmentat un 376% fins a superar els 75.000 milions...

«Se m´acaba el contracte de lloguer del pis. Poden pujar-me el preu sense cap motiu?»

«Se m´acaba el contracte de lloguer del pis. Poden pujar-me el preu sense cap motiu?»

Els advocats de Prat Sàbat responen, com cada setmana, els dubtes legals dels nostres lectors....

El Govern estudia crear un Banc central de Catalunya amb 500 empleats

El Govern estudia crear un Banc central de Catalunya amb 500 empleats

Economia argumenta que "no hi ha cap risc de perdre els estalvis" en el camí cap a la independència

El G-7 d´agricultura acorda eliminar la fam de 500 milions de persones abans de l´any 2030

L'anomenada «Declaració de Bèrgam» ha estat signada per Alemanya, EUA, Itàlia, RU, França, Japó i...

Enllaços recomanats: Premis cinema