El Govern grec va rebutjar ahir la pròrroga de cinc mesos oferta per les institucions per considerar que exigeix adoptar «noves mesures que provocarien una forta recessió» com a condició per aconseguir un finançament «completament insuficient».

«Si el Govern i el Parlament aprovessin aquesta proposta, els ciutadans i els mercats entendrien que s'apropa un període de cinc mesos de recessió, la qual cosa conduiria a una altra negociació en condicions de crisis», van assenyalar fonts de l'Executiu.

La proposta de les institucions instava Grècia a estendre el segon rescat a canvi de rebre uns 15.500 milions d'euros que li permetessin fer front a les seves obligacions financeres amb el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE).

En concret, Grècia podria comptar amb uns de 12.000 milions d'euros, dels quals 1.800 milions d'euros provindrien del fons de rescat de l'eurozona, altres 1.800 milions dels beneficis dels bons grecs i uns 8.700 milions d'euros de la reserva de l'eurozona per la recapitalització de la banca grega.

A més, el FMI desemborsaria uns 3.500 milions d'euros.

«Aquesta quantitat de diners és insuficient», ja que ni tan sols preveu el desemborsament dels 7.200 milions pendents del rescat, quan l'Estat grec, en canvi, ha complert totes les seves obligacions amb els creditors internacionals, especialment amb l'FMI, van dir les fonts gregues.

Tot això, recalquen les fonts, «sense haver rebut ni un sol euro» del rescat pendent. Van subratllar que la proposta «no preveu ni tan sols un mínim de liquiditat del que pugui disposar l'Estat grec».

Segons aquestes fonts, el pla dels creditors, «fins i tot deixant a un costat les mesures que provoquen recessió, crea una bretxa financera en el període dels cinc mesos de pròrroga que condueix a nova negociació dura i a nou memoràndum (programa de rescat) desastrós al final de l'any».

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, es van reunir ahir amb Alexis Tsipras, a qui van «encoratjat a acceptar l'extraordinàriament generosa proposta de les institucions», en paraules de la líder germana.

També li van transmetre que l'Eurogrup extraordinari d'avui, té un «caràcter decisiu», segons Merkel.

Però el president grec va reaccionar recordant que «la UE es va fundar sobre els principis de solidaritat, democràcia, qualitat i respecte mutu, no en el xantatge i els ultimàtum».