Alliberar Grècia i que s'espavili

01.07.2015 | 07:18
Alliberar Grècia i que s'espavili

ADominique Strauss Kahn, DSK, se li qüestiona la moralitat en afers de llit, però aquests no afecten necessàriament la seva capacitat com a economista. L'exdirector del Fons Monetari Internacional acaba de fer pública una reflexió sobre Grècia que conté un reconeixement d'errors, una proposta de política a seguir i un avís sobre la seva eficàcia. Una reflexió pel cap baix interessant.

DSK reconeix dos errors, dels quals assumeix la seva part de culpa. Un: haver obviat que la naturalesa inacabada de la Unió Monetària era a l'origen del problema i havia de ser una part essencial de la seva solució; és a dir, que l'euro es defensa enfortint el poder de les institucions comunes enfront dels estats. Dos: haver "subestimat la profunditat de les debilitats estructurals de Grècia", que exigien més suport i i més vigilància.

Després d'advertir que finançar el deute amb nou deute s'ha demostrat un camí ineficaç, DSK proposa una alternativa bastant radical: que les institucions deixin d'injectar diners a Grècia però alhora que li concedeixin una moratòria dels pagaments i una reducció del nominal del deute. Un parell d'anys sense el pes dels constants venciments, però també sense transfusions, i que s'espavilin sense excuses. Una cosa semblant a començar de zero: sense càrregues i sense crosses.

Si es fa així, "els grecs hauran de prendre per si mateixos les seves decisions pressupostàries; per començar, el govern haurà de recaptar impostos i fer front a l'oligarquia, als interessos privats i a la pesadesa d'un aparell de l'Estat que soscaven el seu formidable potencial", afirma. Per a aquest esforç haurien de comptar amb un ajut d'organismes internacionals, però en una "cooperació constructiva" en lloc d'una "condicionalitat antagonista".

I finalment, l'avís: DSK adverteix que la seva proposta "pot fracassar si les autoritats gregues no són prou valentes o independents per fer el necessari, però val la pena intentar-ho, perquè totes les altres alternatives són pitjors".

El dolent és que tant l'FMI com el BCE, la Comissió Europea i gran part dels governs de l'Eurozona semblen haver arribat a la conclusió que les autoritats gregues són, efectivament, incapaces de "fer el necessari" per elles mateixes. En realitat, alguns van arribar a tal conclusió en el mateix moment en què Syriza va guanyar les eleccions. En conseqüència, han optat per exigir una rendició incondicional que alhora serveixi d'avís per a navegants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

805 empreses traslladen la seu social fora de Catalunya des de l'1 d'octubre

Més d'un centenar de companyies fan el canvi en un sol dia

El Grup Rubau estrena la segona autopista de peatge a Mèxic

El Grup Rubau estrena la segona autopista de peatge a Mèxic

La companyia gironina ha acabat les obres d'un tram de 30,8 quilòmetres, que ha suposat una...

Condemnen a presó la cúpula de la CAM per falsejar els comptes

La sentència absol els altres quatre acusats, entre ells l'expresident, així com l'Obra Social, el...

AENTEG reconeixerà Genís Roca com a referent digital E-TECH 2017

AENTEG reconeixerà Genís Roca com a referent digital E-TECH 2017

L'entitat empresarial decideix ajornar la Gala de lliurament que estava prevista avui a l'Auditori...

Enllaços recomanats: Premis cinema