El ple del Parlament Europeu (PE) va aprovar ahir finalment, després que la votació fos posposada fa ja un mes, les seves recomanacions a la Comissió Europea (CE) per a la negociació d'un acord de lliure comerç i inversions amb Estats Units (TTIP, en les seves sigles en anglès).

La resolució ha aconseguit el vistiplau majoritari dels populars (PPE), socialdemòcrates (S&D) i liberals (ALDE) gràcies a un compromís sobre l'assumpte més polèmic per l'Eurocambra, el sistema d'arbitratge per als inversors.

Els eurodiputats han reclamat finalment un sistema «no discriminatori» amb les empreses locals o estrangeres del que formin part «jutges independents» i que «no anteposi els interessos privats als públics».

Més enllà del sistema d'arbitratge, destaca la línia vermella establerta pels parlamentaris que es mantinguin els nivells de protecció existents als treballadors europeus.

La resolució reclama que Estats Units es comprometi a respectar els estàndards laborals de l'Organització Internacional del Treball (OIT) o s'arriscarà a un veto de l'hemicicle europeu a l'acord quan es voti, una vegada negociat.

La posició adoptada estableix altres peticions, com la protecció dels serveis públics europeus, el respecte als estàndards mediambientals en la Unió Europea (UE), la transparència en les negociacions i més inclusió de la societat civil en el procés.

Les recomanacions dels eurodiputats a la CE amb les seves prioritats per a la negociació del TTIP, amb el socialista alemany Bernard Langue com a ponent, es van aprovar per 436 vots a favor, 241 en contra i 32 abstencions.

Entre els més crítics amb el TTIP hi ha el grup al qual pertanyen formacions com Podem i IU, que creuen que es veuran afectats els estàndards laborals i mediambientals europeus.