El Parlament Europeu fixa les línies vermelles per negociar el TTIP

14.07.2015 | 15:06

El ple del Parlament Europeu (PE) va aprovar ahir finalment, després que la votació fos posposada fa ja un mes, les seves recomanacions a la Comissió Europea (CE) per a la negociació d'un acord de lliure comerç i inversions amb Estats Units (TTIP, en les seves sigles en anglès).
La resolució ha aconseguit el vistiplau majoritari dels populars (PPE), socialdemòcrates (S&D) i liberals (ALDE) gràcies a un compromís sobre l'assumpte més polèmic per l'Eurocambra, el sistema d'arbitratge per als inversors.
Els eurodiputats han reclamat finalment un sistema «no discriminatori» amb les empreses locals o estrangeres del que formin part «jutges independents» i que «no anteposi els interessos privats als públics».
Més enllà del sistema d'arbitratge, destaca la línia vermella establerta pels parlamentaris que es mantinguin els nivells de protecció existents als treballadors europeus.
La resolució reclama que Estats Units es comprometi a respectar els estàndards laborals de l'Organització Internacional del Treball (OIT) o s'arriscarà a un veto de l'hemicicle europeu a l'acord quan es voti, una vegada negociat.
La posició adoptada estableix altres peticions, com la protecció dels serveis públics europeus, el respecte als estàndards mediambientals en la Unió Europea (UE), la transparència en les negociacions i més inclusió de la societat civil en el procés.
Les recomanacions dels eurodiputats a la CE amb les seves prioritats per a la negociació del TTIP, amb el socialista alemany Bernard Langue com a ponent, es van aprovar per 436 vots a favor, 241 en contra i 32 abstencions.
Entre els més crítics amb el TTIP hi ha el grup al qual pertanyen formacions com Podem i IU, que creuen que es veuran afectats els estàndards laborals i mediambientals europeus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Els principals bancs abandonaran el Regne Unit el 2017 per la por al Brexit

Els principals bancs britànics podrien abandonar el Regne Unit a inicis del 2017 davant els...

L´assessor personal immobiliari, un servei en auge a Espanya

L´assessor personal immobiliari, un servei en auge a Espanya

Aproximadament el 80% de les operacions on intervé aquesta figura acaben en compra

AT&T compra Time Warner per 79.000 milions d´euros, més el deute assumit

El grup de telecomunicacions nord-amercià AT&T compra la coorporació de mitjans i d'entreteniment...

«El Parc Tecnològic és vital per a una societat empresarial com la gironina»

«El Parc Tecnològic és vital per a una societat empresarial com la gironina»

Especialista en àmbits clau per a l'economia de Girona (alimentació, empresa familiar, turisme,...

Enllaços recomanats: Premis cinema