La família Cierco, propietària del 75 % de les accions de la Banca Privada d'Andorra (BPA), iniciarà "de forma immediata" accions legals contra l'Estat andorrà per reclamar-li els danys i prejudicis econòmics causats per l'"expropiació injustificada i unilateral", segons el seu parer, de l'entitat.

Els Cierco presentaran una reclamació de responsabilitat administrativa al govern en considerar que els autors d'aquests "fets perjudicials" són persones vinculades a les institucions de l'Estat.

BPA va ser intervinguda el mes de març passat per presumpte blanqueig de capitals procedents del crim organitzat i la seva tutela l'ha assumit l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), que ha dissenyat un pla de resolució de l'entitat.

Els accionistes majoritaris de BPA expliquen en un comunicat que "en els pròxims dies" presentaran aquesta reclamació administrativa de responsabilitat patrimonial de l'Estat, la qual cosa no exclou que també estiguin estudiant possibles accions administratives i judicials per les possibles "conductes doloses o negligents" dels òrgans d'administració i l'alta direcció de l'AREB i l' institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

Ahir, precisament, l'AREB va anunciar la creació de Vall Banc, el 'banc bo' que aglutinarà els actius i passius legítims de BPA, amb la previsió de vendre la nova entitat a final d'any.

"Les últimes accions d'AREB confirmen l'apropiació injustificada dels actius de l'entitat bancària, representant quantiosos danys per als accionistes de la societat", denuncien els Cierco.

Segons la seva opinió, la constitució de Vall Banc confirma l'"espoliació sense justificar" dels actius de BPA per part de l'AREB, sense que es plantegi en cap moment la necessitat de "justa indemnització" que assenyala l'articles 27.2 de la Constitució del Principat.