L'FMI confirma que Grècia vol un préstec dins del tercer rescat

El Govern hel·lè permet que els ciutadans puguin portar 2.000 euros als viatges a l'estranger

27.07.2015 | 15:13
Dos ciutadans grecs llegeixen els titulars de diversos diaris a Atenes.

El Fons Monetari Internacional (FMI) va confirmar que ha rebut una petició del Govern de Grècia d'un préstec dins el tercer rescat que prepara al costat de la Unió Europea, però no va especificar la seva quantia. "Confirmem que hem rebut una carta de les autoritats gregues on indica que estan buscant un nou préstec de l'FMI", va assegurar un portaveu del Fons en una breu nota. "Discutirem amb les autoritats gregues i amb els nostres socis europeus el moment i les modalitats per a les negociacions", afegia la breu nota de l'organisme de crèdit multilateral.
El ministre grec de Finances, Euclides Tsakalotos, va enviar una carta a la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, en la qual assenyalava que Atenes s'ha compromès a aplicar "una sèrie de polítiques" per enfortir la "sostenibilitat fiscal i l'estabilitat financera, així com el creixement a llarg termini". A la carta, divulgada pels mitjans grecs, Tsakalotos destaca que aquestes polítiques pretenen sobretot "repartir els costos de l'ajust econòmic d'una manera justa, corregint així les injustícies del passat".
La carta de Tsakalotos era un dels requisits previs fixats per l'FMI per a poder participar activament en les negociacions sobre el nou rescat, que en un principi haurien d'haver començat ahir, però que previsiblement es retardaran fins a demà.
Dilluns passat, l'FMI va informar que Grècia havia saldat el seu deute de 2.000 milions d'euros amb l'organisme, un dels requisits fonamentals per rebre nou finançament. El 30 de juny, en plenes negociacions d'Atenes amb els creditors internacionals del FMI, el Banc Central Europeu (BCE) i la Comissió Europea (CE) sobre les reformes necessàries per accedir a un nou tram de finançament internacional, Grècia va incórrer en l'impagament de 2.000 milions de dòlars, el primer d'un país avançat en la història de la institució.
Fonts governamentals van explicar a Atenes que encara es discuteix el lloc i el programa de les reunions entre Grècia i els equips tècnics del quartet format per la CE, el BCE, el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) i l'FMI, amb l'objectiu de tancar un tercer rescat fins al 20 d'agost. El tercer paquet d'assistència financera tindrà una durada de tres anys i un volum de 86.000 milions d'euros, sempre que les negociacions concloguin amb èxit.
Paral·lelament, el Govern grec ha relaxat novament les restriccions bancàries imposades fa ?gairebé quatre setmanes i a partir d'ara els ciutadans podran portar amb ells 2.000 euros en efectiu o el seu equivalent en moneda ?estrangera en els seus viatges a l'estranger. El nou decret publicat pel Ministeri de Finances destaca així mateix que els estrangers podran seguir portant quantitats il·limitades d'efectiu. D'altra banda, les companyies navilieres podran retirar 50.000 euros en efectiu per dia.
Dilluns passat, el dia en què van reobrir els bancs després de tres setmanes de tancament, el Ministeri de Finances havia donat pas a un primer relaxament de les limitacions en les transferències a l'estranger, en permetre els pares amb fills que estudien fora del país transferir-los fins a 5.000 euros per trimestre. Alhora, es va permetre fer transferències a l'estranger per una quantitat màxima de 2.000 euros per a l'abonament de despeses mèdiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema