El sector turístic mostra símptomes clars de recuperació. Fins a 2.340.299 estrangers van visitar Catalunya aquest juliol, un 9,12% més que el mateix mes del 2014. Es tracta del millor registre del mes de juliol de la història, segons la sèrie de l'enquesta de Moviments Turístics a la Frontera (Frontur) que la subdirecció general de Coneixement i Estudis Turístics del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme elabora mensualment. A més, la xifra de 2,3 milions, no només és la més alta d'un mes de juliol a Catalunya, sinó que es tracta de l'arribada de turistes estrangers més elevada de qualsevol més de l'any, únicament superada per la d'agost del 2014, quan es van assolir l'actual rècord de 2.411.942 forans.

L'augment del 9,1%, situa a Catalunya en la segona posició del podi per davant de València, amb un creixement del 8,9%, però molt per darrere del 26,7% de Madrid, que lidera el rànquing. Tanmateix, en termes absoluts, Catalunya és la comunitat autònoma amb l'augment més gran dels turistes estrangers. Concretament 196.000 més que l'any passat. De fet, el Principat és el principal destí de l'Estat, ja que va absorbir el 26,6% del total de viatgers forans, especialment francesos i asiàtics, seguit per les Illes Balears (24,3%) i Andalusia (12,5%). Pel que fa a les dades acumulades, Catalunya va rebre 9,779 milions de turistes els set primers mesos de l'any, un increment interanual del 5,5%. Aquesta xifra torna a situar al Principat com el principal destí, amb un 25,8% del conjunt de l'Estat, seguit per Canàries (17,4%) i les Illes Balears (17,2%), amb uns 6,5 milions de visitants cada una.

Els rècords no només han tingut lloc a Catalunya. Al conjunt de l'Estat espanyol, el nombre de turistes estrangers al juliol es va situar en 8,8 milions de persones, un 6,3% més que el mateix mes l'any passat, el millor registre d'un mes de juliol de la sèrie històrica de Frontur. A més, durant els set primers mesos de l'any, 38 milions forans va visitar Espanya, una nova xifra rècord. Es tracta d'un increment del 4,7% respecte al mateix període del 2014 que es tradueix en uns 1,7 milions de visitants addicionals.

Més americans, menys russos

Segons les dades de Frontur, el país emissor més important el juliol va ser el Regne Unit, que va representar un 23,1% del total de turistes estrangers a l'Estat. Els britànics van créixer un 6,4% i van afavorir a l'augment de totes les comunitats, excepte a Catalunya. En segon lloc, França va recuperar el dinamisme que s'havia alentit el juliol i va emetre el 17,3%, seguit d'Alemanya (13,3%), els països nòrdics (7,4%) i els Països Baixos (5,5%).

Els principals mercats europeus van mostrar creixements, amb l'excepció dels països nòrdics, que van caure un 4,3%, tot i que a Catalunya van créixer. França, amb 1,5 milions, va augmentar els seus visitants en un 8,5%, el Regne Unit, amb 2 milions, en un 6,4% i Alemanya amb 1,16 milions, va experimentar un lleuger creixement del 0,2%. Aquests tres països, continuen concentrant més de la meitat de totes les arribades, tot i així, destacada l'entrada de nord-americans que va créixer un 40,5% gràcies a l'apreciació del dòlar. D'altra banda, el mercat rus el juliol va patir una davallada del 41,7%.

Vol, hotel i paquet turístic

Tres quartes parts dels turistes van viatjar amb avió, una dada molt superior a la segona via d'accés: les carreteres. D'altra banda, la majoria de forans, un 58,2% que representa un augment del 7,9%, van allotjar-se en un hotel. Els que van preferir estar-se en una casa van anar principalment a una casa pròpia o de familiars o amics (19,2%) o en un habitatge llogat (14,5%). L'estudi de Frontur també mosta que gairebé tres de cada quatre turistes estrangers -un increment del 9%- que van visitar Espanya el juliol van preferir anar per lliures, mentre que el 27% restant van optar per contractar un paquet turístic.