La Comissió Europea (CE) va anunciar ahir el repartiment d'entre els Estats membres de 420 milions d'euros, dels que a Espanya li correspondran 25,5 milions, per pal·liar els efectes de la crisi de preus en el sector làctic i de la carn de porc. El titular comunitari d'Agricultura, Phil Hogan, va donar a conèixer, en una reunió informal de ministres de la branca, detalls addicionals del paquet de mesures de 500 milions d'euros que Brussel·les va anunciar fa una setmana per respondre a les dificultats en el mercat agroalimentari europeu.

Injecció a les explotacions

La ministra espanyola d'Agricultura i Medi ?Ambient, Isabel Garcia Tejerina, va dir que valora els 25,53 milions d'euros que la CE va assignar a Espanya per ajudar els ramaders, que permetran «injectar liquidació» a les explotacions. La CE va donar ahir més detalls del «nou i millorat esquema d'emmagatzematge privat per la llet desnatada en pols», així com del que té previst posar en marxa pel formatge i per la carn de porc.

L'objectiu és retirar producte del mercat per equilibrar l'oferta i la demanda i ajudar a la recuperació dels preus. Brussel·les va anunciar que, per fer més efectiu i atractiu el nou esquema per la llet, augmentarà les ajudes i estendrà el període d'emmagatzematge fins a un any. Amb la nova mesura es permetrà la retirada d'un màxim de 100.000 tunelades de llet, va explicar Hogan, que va afegir que el mateix volum s'aplicarà al emmagatzematge privat de formatge. Espanya, França, Itàlia, Bèlgica i altres països van advertir a l'Executiu comunitari que «vigilaran de prop el mercat» i, si aquest nou sistema no resulta efectiu, demanarà la posada en marxa d'altres mesures, entre les que podria incloure's la pujada del preu d'intervenció de la llet.

El Consell d'Agricultura revisarà el pròxim novembre el funcionament de les decisions adoptades, van indicar fonts europees.

Phil Hogan va explicar, a més, que l'avançament de fins al 70% dels pagaments directes als productors, una altra de les mesures propostes per recolzar el sector, s'aplicarà a partir del 16 d'octubre i això es podrà fer després que es completin els requisits administratius pertinents, però sense necessitat d'haver acabat els controls sobre el terreny.