L'economia espanyola es frena

El PIB registra un avenç trimestral del 0,8% però encara avança a un ritme anual del 3,4%

02.11.2015 | 07:19

L'economia espanyola frena el procés de recuperació el tercer trimestre amb un creixement del 0,8% en relació amb el segon trimestre, cosa que suposa reduir en dues dècimes l'increment intertrimestral que es va registrar el juny en relació amb el març, segons les dades avançades de la Comptabilitat Nacional Trimestral de l'Institut d'Estadística espanyol. Tot i aquesta desacceleració en termes trimestrals, el PIB interanual va registrar el tercer trimestre un creixement del 3,4%, tres dècimes més que el registre del segon trimestre i encadena set trimestres seguits en positiu. Per trobar una taxa similar al 3,4% cal remuntar-se fins el quart trimestre del 2007 quan el PIB va augmentar un 3,6%.
L'Institut Nacional d'Estadística va publica ahir les dades avançades de l'evolució del PIB espanyol. En aquestes dades no es dóna referència sobre quins components del PIB han estat el protagonistes més o menys actius de l'activitat econòmica durant el període estudiat.
Aquestes xifres avançades es confirmaran el dijous 26 de novembre d'aquest any quan es publiquin les taules i els quadres complets de la Comptabilitat Nacional Trimestral.
A falta de conèixer les dades detallades, les estimacions de BBVA Research assenyalen que, malgrat el menor dinamisme trimestral, l'activitat hauria tornat a trobar el seu suport en la demanda domèstica, principalment en la privada.
En contrapartida, la demanda externa neta hauria drenat el creixement de forma marginal, ja que el previsible augment de les exportacions s'hauria vist compensat pel de les importacions.

Pendents de les eleccions
Segons el professor d'Economia de l'IESE Javier Díaz-Giménez, en aquests moments no és la marxa de l'economia -que està sent la previsible- el que determinarà el futur, sinó la política. El resultat de les eleccions generals del 20 de desembre i la possibilitat que es reverteixi el ritme de reformes generarà una situació de «màxima volatilitat» al principi de la propera legislatura, vaticina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema