El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha assegurat aquest dilluns que els bitllets de 500 euros “es veuen cada vegada més com un instrument per activitats il·legals”. En una compareixença al comitè d’Afers Econòmics del Parlament Europeu, Draghi ha assegurat que “en aquest context” el BCE està “considerant accions”, com l’eliminació del bitllet, però que cal fer-ho “amb molta cura” i “de la millor manera”.

L’italià ha vinculat el debat sobre l’eliminació dels bitllets de 500 euros amb la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme, però no amb la necessitat de reduir els diners en efectiu. “El bitllet de 500 i l’objectiu de limitar l’efectiu no tenen res a veure”, ha dit.

Les manifestacions de Draghi, fetes a a instàncies d’una pregunta de l’eurodiputat alemany de la CDU Bukhard Balz, arriben dos dies després que el membre francès del comitè executiu del BCE, Benoît Coeuré, comentés que els bitllets de 500 euros seran finalment retirats, ja que les autoritats competents alerten del seu creixent ús en el finançament del terrorisme i en el blanqueig de diners.

"Ens prenem aquest advertiment molt de debò", assenyalava en una entrevista al diari alemany "Rheinische Post". Al seu judici, avui dia hi ha moltes menys raons per mantenir aquests bitllets que quan es va introduir l'euro, ja que els pagaments electrònics tenen cada vegada més pes.

Evasió fiscal i corrupció

Els bitllets d'alt valor, com els de 500 euros o els de 100 dòlars haurien de ser eliminats per fer-los més difícil la transferència de fons als criminals, terroristes, evasores fiscals i autoritats corruptes, assegura a Peter Sands, exmàxim responsable executiu de Standard Chartered.

En un document publicat per Harvard Kennedy School, Sands -que és acadèmic d'aquesta institució- va dir que les autoritats haurien de desfer-se també dels bitllets de 1.000 francs suïssos i dels de 50 lliures de Gran Bretanya. El fet de no poder utilitzar aquests bitllets podria incrementar la detecció d'activitats il·legals, va dir.

Els fluxos d'activitats criminals financeres a nivell mundial s'estimen en més de 2 bilions de dòlars per any, i la corrupció suma un altre 1 bilió de dòlars, segons a l'informe “Making it Harder for the Bad Guys”. Malgrat els esforços de les autoritats per detectar-los i interceptar-los, menys de 1% dels fluxos il·lícits són confiscats.

"El nivell dels fluxos de diners il·lícits és sorprenent”, va escriure Sands en el document. Els bitllets d'alt valor “són els mecanismes de pagament preferits per aquells que persegueixen activitats il·lícites, donat l'anonimat i la falta de registre de transaccions que ofereixen, i la relativa facilitat amb que poden ser transportats i moguts”.