El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, acusa: sobretot Catalunya i la Comunitat Valenciana. Són aquestes dues autonomies, sosté, les principals responsables que Espanya tanqués el 2015 amb un dèficit del 5,16% sobre el PIB, un 0,96% per sobre de l'objectiu pactat amb la Unió Europea (4,2%), segons les dades oficials fetes públiques ahir per l'Executiu espanyol. Catalunya va tancar l'exercici amb un 2,7% de dèficit, només quatre dècimes per sota del 2014; la Comunitat Valenciana, amb un 2,51%, una dècima per sobre de l'últim registre.

Extremadura (2,64%), Aragó (2,13%), Múrcia (2,52%) i Madrid (1,36%) són altres regions que no han fet els deures que els va posar el Ministeri d'Hisenda. A parer de Montoro, això invalida l'esforç efectuat per l'Aministració central, que hauria reduït el dèficit fins el 2,7%, dues dècimes per sota de l'objectiu si no es té en compte l'ajuda financera a les comunitats.

El 5,16% de dèficit del conjunt d'administracions (a banda de les autonomies, es tenen en compte les dades de les corporacions locals i altres organismes), doncs, queda lluny del 4,5% que va pronosticar el president Mariano Rajoy l'11 de febrer. Un anunci que Montoro va qualificar ahir de «referència genèrica» (va negar que hi hagi hagut «ocultació» de les dades reals per part del?Govern, ja que el càlcul final «és complicat»). El que compta, va insistir, és l'herència que deixa l'Executiu del PP: «una economia en creixement i creació d'ocupació» (un llegat diferent al que va rebre fa quatre anys: «una economia que queia»). I que el dèficit, des que va començar la legislatura, s'ha reduït pràcticament a la meitat, del 9,13% de 2011 al 5,16% de 2015. A les autonomies, el titular d'Hisenda els va adreçar un missatge contundent: no poden, va dir, lamentar-se «tot el dia» i el que han de fer és «una gestió molt més rigorosa i eficaç» dels seus recursos. En aquesta línia, va anunciar que el Govern impulsarà mesures per corregir la desviació de la despesa, entre les quals s'hi compta l'aplicació de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i la «regla de despesa», que impedeix que aqusta superi el creixement potencial de l'economia. Fonts del Govern català, en declaracions a l'ACN, observaven «molta intencionalitat política» en les declaracions de Montoro.

Bona gestió dels ens locals

Les corporacions locals van tancar 2015 amb un superàvit del 0,44%, una dada que equival a 4.765 milions d'euros. Montoro va valorar la «bona gestió» feta per aquestes administracions i va demanar a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), ara presidida pel PSOE, que «no l'espatlli».

En aquest context, un altra dada negativa és la despesa excessiva del sistema de la Seguretat Social, que va tancar el 2015 amb un dèficit de l'1,26% del PIB, quan l'objectiu era el 0,6%.