Catalunya i València, culpables a ulls de Montoro de dur el dèficit més enllà del 5%

Espanya incompleix l'objectiu fixat per al 2015 (4,2%) i el Govern anuncia mesures per corregir l'excés de despesa

04.04.2016 | 07:05
Catalunya i València, culpables a ulls de Montoro de dur el dèficit més enllà del 5%
Catalunya i València, culpables a ulls de Montoro de dur el dèficit més enllà del 5%

OBJECTIU INCOMPLERTPer al comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, les dades fetes públiques ahir pel Govern espanyol confirmen tots «els temors»: el 2015, el dèficit públic va situar-se per sobre del 5% del PIB i Espanya va incomplir l'objectiu pactat amb Brussel·les. La culpa és, segons el ministre Montoro, de les autonomies, i de la desviació de la despesa de la Seguretat Social.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, acusa: sobretot Catalunya i la Comunitat Valenciana. Són aquestes dues autonomies, sosté, les principals responsables que Espanya tanqués el 2015 amb un dèficit del 5,16% sobre el PIB, un 0,96% per sobre de l'objectiu pactat amb la Unió Europea (4,2%), segons les dades oficials fetes públiques ahir per l'Executiu espanyol. Catalunya va tancar l'exercici amb un 2,7% de dèficit, només quatre dècimes per sota del 2014; la Comunitat Valenciana, amb un 2,51%, una dècima per sobre de l'últim registre.
Extremadura (2,64%), Aragó (2,13%), Múrcia (2,52%) i Madrid (1,36%) són altres regions que no han fet els deures que els va posar el Ministeri d'Hisenda. A parer de Montoro, això invalida l'esforç efectuat per l'Aministració central, que hauria reduït el dèficit fins el 2,7%, dues dècimes per sota de l'objectiu si no es té en compte l'ajuda financera a les comunitats.
El 5,16% de dèficit del conjunt d'administracions (a banda de les autonomies, es tenen en compte les dades de les corporacions locals i altres organismes), doncs, queda lluny del 4,5% que va pronosticar el president Mariano Rajoy l'11 de febrer. Un anunci que Montoro va qualificar ahir de «referència genèrica» (va negar que hi hagi hagut «ocultació» de les dades reals per part del?Govern, ja que el càlcul final «és complicat»). El que compta, va insistir, és l'herència que deixa l'Executiu del PP: «una economia en creixement i creació d'ocupació» (un llegat diferent al que va rebre fa quatre anys: «una economia que queia»). I que el dèficit, des que va començar la legislatura, s'ha reduït pràcticament a la meitat, del 9,13% de 2011 al 5,16% de 2015. A les autonomies, el titular d'Hisenda els va adreçar un missatge contundent: no poden, va dir, lamentar-se «tot el dia» i el que han de fer és «una gestió molt més rigorosa i eficaç» dels seus recursos. En aquesta línia, va anunciar que el Govern impulsarà mesures per corregir la desviació de la despesa, entre les quals s'hi compta l'aplicació de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i la «regla de despesa», que impedeix que aqusta superi el creixement potencial de l'economia. Fonts del Govern català, en declaracions a l'ACN, observaven «molta intencionalitat política» en les declaracions de Montoro.

Bona gestió dels ens locals
Les corporacions locals van tancar 2015 amb un superàvit del 0,44%, una dada que equival a 4.765 milions d'euros. Montoro va valorar la «bona gestió» feta per aquestes administracions i va demanar a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), ara presidida pel PSOE, que «no l'espatlli».
En aquest context, un altra dada negativa és la despesa excessiva del sistema de la Seguretat Social, que va tancar el 2015 amb un dèficit de l'1,26% del PIB, quan l'objectiu era el 0,6%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Josep Maria Álvarez
El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

Pepe Álvarez diu que la idea, un "posicionament teòric", contribuiria a la sostenibilitat del...

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Els viatges s'han de fer durant el mes de novembre en les línies operades dimarts o dimecres

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

El 85% dels contractes signats per aquestes empreses són fixos i el 9% són temporals

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

«Gourmeat» presenta propostes culinàries centrades en productes processats amb la tecnologia de...

Enllaços recomanats: Premis cinema